You are currently viewing Badminton Rehberi Yeni Başlayanlar İçin

Badminton Rehberi Yeni Başlayanlar İçin

Badminton Rehberi Yeni Başlayanlar İçin

Badminton Rehberi Yeni Başlayanlar İçin

Bu yazımızda size badminton sporuna yeni başlarken bilmeniz gereken tüm temelleri anlatacağım. Ayrıca size badmintonda ilerlemenize yardımcı olmanın temellerinin ne kadar önemli olduğunu göstereceğim.

Aslında, temel bilgilerinizi en başında öğrenmeniz gerekiyor, aksi takdirde sizi profesyonel oyuncu olmaktan alıkoyacak olan kötü alışkanlıklar geliştirirsiniz. Öncelikle badminton hakkında bilgi vereyim.

Badminton Rehberi Yeni Başlayanlar İçin
Badminton Rehberi Yeni Başlayanlar İçin

Badminton Nedir?

Badminton, mekik (ya da raketle) oynanan klasik bir raket oyunudur. Maça bağlı olarak 2 veya 4 oyuncu ile oynanır. 19. yüzyılda Hindistan’da oluşturulan İngiliz ordusu, Hindistan’da görev yaparken badminton’u icat etmiştir. Artık dünyaca tanınan bir spor olan ve Olimpiyatlarda bile oynanan badminton, dünyanın en hızlı raket sporudur.

Tenise benzer şekilde, kortu bölen bir ağın üzerinden küçük tüylü veya plastik bir nesneyi geçirmek için oynanır. Kaz tüyünden yapılma bir top ve raketle oynanan bir oyun olan Badminton, topun file üzerinden rakip alana atılması ve geri dönmemesini sağlamak amacına dayanan bir spor dalıdır. Günlük oyunlar için, hava koşullarına dayanıklı bir ağ ve çimenli bir alan en iyisidir. Geleneksel bir badminton seti 2-4 raket, bir mekik ve badminton ağı ile açıklanabilir. Sınır çizgileri ile kurallar belirlenmiştir.

Badminton nasıl oynanır?

  • Badminton, bir sahada iki oyuncu (single) veya dört oyuncu (double) ile oynanır.
  • Oyuncular, bir taraftan diğerine filenin üstünden topu geçirip karşı sahaya indirdiğinde ve rakip topu çeviremediğinde puan kazanılır.
  • Ayrıca, rakibiniz topu saha dışına attığında veya ağı geçemediğinde puan kazanırsınız.

Puanlama Sistemi

  1. Bir karşılaşma, aksine karar verilmediği sürece, en iyi üç oyundan oluşacaktır.
  2. Kural 4 ve 5’te öngörülenin dışında, bir oyunu, ilk 21 sayıyı alan taraf kazanacaktır.
  3. Bir ralliyi kazanan tarafın skoruna bir puanlık sayı eklenecektir. Seti kazanan taraf 2. sete başlama hakkına sahiptir.Taraflardan biri, karşı taraf herhangi bir “hata” yaparsa ya da top karşı tarafın kortunun içinde kort yüzeyine değdiği için oyun dışı kalırsa, ralliyi kazanacaktır.
  4. Toplam skor 20-20 olduğunda, iki sayılık üstünlük alan taraf oyunu kazanacaktır.
  5. Toplam skor 29-29 olduğunda, 30. sayıyı ilk alan taraf oyunu kazanacaktır.
  6. Oyunu kazanan taraf, bir sonraki oyunda ilk servisi atan taraf olacaktır.

Badminton Saha Ölçüleri

  • Saha büyüklüğü bir single veya double oyununun oynanıp oynanmamasına bağlı olacaktır.
  • Teke tek karşılaşma sahaları 13.4 mt uzunluğunda, 5.18 mt genişliğinde ve ikiye bölünmüş olup, saha yüzeyinden 1.5 mt yüksekliğinde olmalıdır.
  • Çiftler halinde, oyun alanı, sahanın her iki tarafına 1.4 mt ‘alanların’ eklenmesi nedeniyle daha geniştir, bu nedenle genişliği 6.1 mt’ye çıkarır.

Temel Badminton Becerileri

Badminton yeni başlayanlar için kolay, herkesin oynayabileceği bir spordur. Genellikle yeni başlayanlar sadece topun ağın üzerinden geçip karşı sahaya düşüp düşmediğine bakıyorlar. Ancak yeni başlayanlar için bile, bu temel badminton becerilerini öğrenmek hem rekabet gücünü hem de oyun oynamayı arttırmaya yardımcı olabilir.

1. Hazır Duruş

Oynarken her zaman doğru duruşa sahip olmak, bir vuruş yapmak için gereken hareketleri en aza indirgemeyi çok daha kolaylaştırır. Sağ ve sol bacağınızı omuz genişliği kadar açın. Her iki dizinizi de hafifçe bükün ve her iki bacak arasında dengeli bir ağırlık verin. Kalçadan öne doğru hafifçe eğilin, sırtınızı düz tutun ve raketi elinizle resimde ki gibi tutun. Dengenizi geliştirmek için raket olmayan kolunuzu kaldırın.

badminton hazır duruş
Hazır duruş – Badminton Rehberi Yeni Başlayanlar İçin

2. Forehand ve Backhand Kavrama

Doğru tutuşa sahip olmak, yeni oyuncuların atışlarını daha iyi kontrol etmelerine ve bilek üzerinde çok fazla baskı yapmaktan olası yaralanmalara karşı korunmalarında çok önemlidir. Badminton raketini tutmanın en kolay yolu tokalaşmayı taklit etmektir. Elinizle kalan dört parmak da raketin etrafına dolanırken başparmağınız tutamağa bastırmalıdır. Bu el sıkışma dostça olmalıdır. Çok sıkı tutmayın çünkü bileğinizdeki esnekliği korumanız gerekir. Daha rahat ve kaymasını azaltmak için tutucunuzun etrafına bir sargı sarmanız önerilir.

Bu tutuş, hem forehand hem de backhand vuruşlarda kullanılan kavrama için önemlidir. Başparmak vuruşu kontrol ederken, serçe parmak raketi kontrol etmenizi sağlar. Gevşek bir tutuşa sahip olmak ve tutuşlar arasında hızlı bir şekilde geçiş yapabilmek, profesyoneller için önden arkaya kolayca geçmesini sağlayan gelişmiş bir beceridir.

Forehand ve Backhand kavrama
Forehand ve Backhand kavrama

3. Ayak hareketi

Footwork, birçok yeni oyuncunun sıklıkla görmezden geldiği temel badminton becerisidir. Ancak doğru ayağa sahip olmak oyunu daha kolay hale getirir çünkü daha az zaman ve enerji kullanırken saha çevresinde daha fazla yer kaplamanıza izin verir. Lateral adımlar badminton kortu etrafında hareket etmenin en iyi yoludur, çünkü dizlerinizi daha az zorlarken, çok fazla alanı kaplamanıza ve yönünüzü hızlı bir şekilde değiştirmenize olanak tanır. Yanal hareketlerinizi iyileştirmek için bazı temel pratikler, karşılaşmada daha iyi hareket etmenize yardımcı olmak için çok etkili olabilir.

ayak hareketi
Ayak hareketi

4. Vuruş

Her amatörün öğrenmesi gereken 4 temel vuruş vardır. Bunları bilerek, gelecekte düşme, çarpma ve sürüş gibi daha gelişmiş atışlar için kullanabilecekleri badminton vuruş alışkanlıkları yaratabilirler.

Bunlar:

Overhead Forehand: Bu en yaygın vuruştur ve çoğu yeni başlayanlar bunu özellikle daha güçlü vuruşlar için kullanırken çok daha rahattır. Önceden bir kavramaya sahip olduğunuzdan emin olun, raketli kolunuzu başınızın biraz üstünde yukarı kaldırın ve raketli kolunuz arkanızdayken vücudunuzu raket kolunuzun yanına doğru eğin. Göğsünüzü genişletin ve işaret etmek için raket olmayan elinizi kullanın. Raketli kolunuzu düzleştirin, ardından belinizi öne doğru hafifçe döndürerek aşağı doğru hareket ettirin. Raketi hafifçe aşağıya gelene kadar çevirin.

Overhead Backhand: Overhead backhand yeni başlayanlar için biraz daha zordur, çünkü bunu etkin bir şekilde kullanmak için vücudunuzu geriye doğru atmanız gerekir. Bunda, ilk başta ustalaşması zor gözükebilir, ancak bunu yaparsanız, badminton oynama şeklinize iyi bir temel oluşturacak, ileri düzeye ulaşmanızda büyük fayda sağlayacaktır.

Başlamak için, vücudunuzu arkaya doğru, raketli kolunuz önünüzde ve geriye doğru bakacak şekilde arkaya doğru çevirin. Raketli kolunuzu vücudunuza yakın tutun, dirseğiniz aşağıya bakacak şekilde eğilsin. Top kafa seviyenizin üzerine yaklaştığında, momentum kazanmak için kolunuzu hafifçe aşağıya doğru eğin, ardından yukarı doğru sallayın ve raket yukarı bakana ve kolunuz düzlenene kadar bileğinizi yukarı doğru kaydırın. Atış yaptıktan sonra derhal hazırlığınıza geri dönmeyi unutmayın.

Underarm Forehand: Underarm forehand, çok güçlü bir şekilde düşük atışlar yapmanıza izin verir, ancak ilk başta hedef almak oldukça zordur. Bunu yapmak için hazır duruşunuzdan raket bacağınızla öne doğru uzanın ve raket kolunuzu raketin başının üst kısmı omuz seviyesinin biraz altında olacak şekilde hafifçe bükülmüş halde tutun. Raketin geriye doğru yatırılmasını sağlamak için kolunuzu düzleştirin ve ardından topa çarparken ileriye doğru hareket etmek için bileğinizi ve ardından kolunuzu itin. Dengenizi korumak için vücudunuzu hafifçe öne eğin.

Underarm Backhand: Underarm backhand yapmak, genel olarak daha kolaydır çünkü geriye doğru dönmeniz gerekmez. Backhand bölgenize doğru uzanırken, raketli kolunuzu ve vücudunuza paralel raket başını aşağı doğru bükün. Bileğinizi yukarı doğru çekin, ardından kolunuz düz bir şekilde uzanarak ve omzunuzla aynı hizada oluncaya kadar, kolunuzu takip edin.

badminton vuruşları
Vuruşlar

5. Underarm Backhand Servisi

Underarm backhand servisi acemi olarak uygulayabileceğiniz en temel badminton servisidir, çünkü topa ne kadar güçlü vuracağınız ve topun yüksekliğe veya yere inme açısından nereye gideceği konusunda daha kolay kontrol sağlarsınız. Bu servisten nasıl yararlanılacağını öğrenerek, taktiğinizi ne zaman kullanacağınızı, rakibinize bağlı olarak stratejiye başlayabilirsiniz.

Başlamak için, her iki ayağın öne dönük olmasıyla, backhand bacağınız hafifçe öne gelecek şekilde hazır durun. Raketinizi, zemine paralel, başı ağa paralel ve omzunuzla hizalı olacak şekilde yukarı kaldırın. Raket olmayan elinizi kullanarak, top püskülünü raketin merkezinin önünde yaklaşık 13 cm kadar tutun. Moment oluşturmak için raket elinizi bileği aşağı doğru bükün ve top püskülünü ne kadar yükseğe çıkmasını istediğinize bağlı olarak değişken bir güçle yukarı doğru hareket edin.

underarm backhand servisi
Underarm Backhand servisi

Eğitim başlamadan önce doğru hazırlandığınızdan emin olun.

1. Doğru ekipmanı seçin: Spor yaralanmaları riskini azaltmak için özel bir badminton raketi ve ayakkabısı seçin.
2. İyi bir ortak bulun: Yetenekleri ikincil öneme sahip, en önemlisi de sizin gibi badminton becerilerinin gelişmesini isteyen birisi idealdir.
3. Uygun bir uygulama mekanı seçin: bir mekan seçerken, en önemli husus emniyet olmalı, ayrıca aydınlatmanın yeterli olup olmadığını, rüzgârın oyun üzerinde bir etkisi olup olmayacağını ve ulaşımın uygun olup olmadığını göz önünde bulundurmak gerekir.
4. Durumunuza göre uygun bir eğitim planı hazırlayın: herkes için uygun bir eğitim formülü yoktur, bu nedenle, eğitimden önce kendi yeteneğinizi bilmeli ve kendi özel durumunuza uygun bir eğitim planı formüle ederek uygun zamanınızı dikkate almalısınız.

Üç kural: Badminton yeteğinizi artırın.

Çoğu profesyonel oyuncu genç yaşta takım antrenmanına başlamıştır, bu yüzden duruşları standart, güç uygulaması doğru, iyi fitness seviyelerine sahipler ve sahada sakinler. Çoğu rekreasyon oyuncusu hafta içi işleriyle meşgulken, haftada sadece bir veya iki kez oynar ve profesyonel oyuncuların yaptığı tam antrenmanları yapmak için zamanları olmaz.

Ancak, becerilerin ve deneyimlerin 3 yönü ile ilgili doğru eğitim maddeleri belirlediğimiz sürece, oyun becerisi belirgin şekilde gelişmektedir.

Beceri

Mükemmel bir badminton oyuncusu kesinlikle dokuz beceri ve temel ayak çalışması eğitimini tekrar tekrar gerçekleştirecektir çünkü bunlar oyunun vazgeçilmez temelleridir. Dokuz atışı oynayabilmek sadece bir başlangıçtır, bir sonraki adım raketle çarpıcı kaliteyi yükseltmektir.

Raketle iyi vurma kalitesinin anahtarı, temel ayak işlerine aşinalıktır, çünkü pozisyonu erken aldığınızda yapılan vuruş her zaman aceleyle oynanandan çok daha iyi olacaktır.

Bu temel becerileri refleks eylemleri haline getirecek şekilde içselleştirdiğimizde, gizlediğimiz taktik atışları oynamak ve rakibimizi baskı altına almak için eylemde çeşitli hassas değişiklikleri kullanma fırsatımız olacaktır.

Yetenek

Badminton koordinasyon, güç, spor ve kas gücü gerektiren bir spordur (bilek, kol, bel, uyluk ve baldır gibi). Özel eğitim ile yetenek geliştirilebilir.

Tecrübe

Bazı oyuncular aşina oldukları insanlarla oynadıklarında daha iyi oynarlar. Ancak ilk defa oynadıkları rakiplerinin ne yapabileceğine aşina olmadıklarından bir yarışmaya katıldıklarında normal oyun seviyelerine ulaşamazlar. Bu, yetersiz deneyimin klasik bir örneğidir.

Eşit beceri ve yeteneğe sahip iki oyuncu, kazanma arzusu, kendine güven, irade gücü, duygu kontrol yeteneği ve diğer zihinsel güç çeşitliliği ile kazanır.

Sonuç olarak, bu badminton yeteneğini geliştirmek için vazgeçilmez bir eğitim türü olduğundan, resmi ve eğlence yarışmalarında oynama deneyimini biriktirmeniz gerekir.

Bazı bilgiler için kaynak

refik yılmaz

refikyilmaz.com.tr, Türkiye ve dünya da insanların hobi amaçlı aktivitelerini paylaşmak, neler yapabileceklerini göstermek ve genel kültürünü arttırmaya yardımcı olmak amacıyla kurulmuştur. Beğeni ve eleştirileriniz için teşekkür ederiz.

Bu yazıda %d yorum var

  1. Hüseyin

    Teşekkürler

Bir yanıt yazın