You are currently viewing Basketbol Rehberi Yeni Başlayanlar İçin

Basketbol Rehberi Yeni Başlayanlar İçin

Basketbol Rehberi Yeni Başlayanlar İçin

Basketbol Hakkında Herşey: Yeni Başlayanlar İçin Temel Öğrenme Kılavuzu

Henüz acemiyseniz ve basketbolu öğrenmek istiyorsanız bu rehberimiz size yardımcı olacaktır.

Basketbol, ​​dünyadaki en zorlu, eğlenceli ve heyecanlı oyunlardan biridir. Genellikle dört taraflı kurallar dahilinde çizilmiş bir sahada oynanır. Bu sporu oynamak zor değildir. Bu oyunun nasıl oynandığını bilmeniz için, gerekli olan tecrübeyi oynayarak kazanabilirsiniz.

Ana kuralları ve temel bilgileri öğrenirseniz, profesyonel bir oyuncu olabilirsiniz. Top sürme, savunma, jump stop ve atışları bilmeniz gerekir. Bu, öğrenme sürecinizi hızlandıracaktır.

Basketbol Rehberi Yeni Başlayanlar İçin
Basketbol Rehberi Yeni Başlayanlar İçin

Yeni başlayanlar için basketbol

Bir amatör olarak, oyunun temel kurallarını bilmiyorsanız, başlamak sizin için zor olabilir. Bu nedenle, top sürme, geçme ve atış gibi temel bilgilerle başlamanız zorunludur. Basketbol, ​​hücum ve savunma ilkelerini kolayca öğrenmenize yardımcı olmak için, tamamen yeni başlayanlar için size yardımcı olacak şekilde tasarlanmış çok sayıda alıştırmaya sahiptir.

Basketbol Kuralları

Basketbol takım sporudur. Beşer oyuncudan oluşan iki takım, yerden yaklaşık 3.05 mt yükseklikte bir çemberden topu geçirerek puan almaya çalışır. Oyun, saha denilen dikdörtgen bir zeminde oynanır ve her iki ucunda birer pota denilen çember vardır. Saha, orta hat çizgisi ile iki ana bölüme ayrılmıştır. Rakip takımın kendi sahasından başlattığı topu karşı sahaya geçirmesi için 10 saniyesi vardır. Geçiremezlerse, top karşı takıma geçer. Rakip takım topla orta sahayı geçtikten sonra tekrar kendi sahasına dönerse, top yine karşı takıma geçer.

basketbol saha ölçüleri
Basketbol sahası

Puanlama

Bir takım basket attığında, iki puan alır ve top diğer takıma geçer. Büyük saha yayı dışından atılan atışların değeri üç puandır. Serbest atış bir puan değerindedir. Bir yarıda yapılan faullerin sayısını ve / veya yapılan faul türünü içeren bazı biçimlere göre bir takıma serbest atış verilir.

Atış esnasında rakip oyuncu temas ederse bulunduğu bölgeye göre iki veya üç atış verilir. Üç nokta çizgisinin ötesindeyse, üç atış yapar. Beş faulu dolduran takım daha sonraki faullerinde rakibe serbest atış hakkı vermiş olur. Faul yapılan oyuncu faul atışını yapar.

basketbol puanlama
Puanlama – Basketbol Rehberi Yeni Başlayanlar İçin

Zamanlama

Maçlar On dakikalık 4 periyot halinde oynanır. Periyotlar arası mola süreleri vardır. iki periyot oynandıktan sonra maça ara verilir. Üniversitede, her yarı yirmi dakikadır. Çeyrekler arasındaki boşluklar nispeten kısadır. Eğer maç sonu puanlar eşit olursa, kazanan çıkana kadar çeşitli uzunluklarda uzatma dakikaları oynanır.

Oyun merkezdeki iki takımdan bir oyuncu ile başlar. Bir hakem topu havaya fırlatır. Topu havada tutan tipleyen oyuncu ile alan arkadaşı oyuna başlar. Topu rakip oyuncudan çalmaya ek olarak, bir takımın topu almasının başka yolları da var. Bu yollardan biri, diğer takımın faul veya ihlal teşkil etmesidir.

Fauller ve İhlaller

Kişisel fauller: Kişisel fauller herhangi bir tür kural dışı fiziksel temas içerir.

  • İtme
  • Tokat
  • Tutma
  • Kural dışı engelleme – rakip oyuncu hareket ederken savunucunun yolunu engellemeye çalışması ve fiziksel temas kurması.

Kişisel faul atışları: Bir oyuncu, şut çekerken faul yapıldıysa, şutu içeri girmezse iki serbest atış alır, ancak şutu içeri girerse, yalnızca bir serbest atış alır. Buna basket faul adı verilir.

  • Üç sayılık atışta oyuncuya faul yapılırsa üç serbest atış hakkı verilir. Bir oyuncuya üç sayılık atış yaparken faul yapılırsa ve basket olursa, bir serbest atış hakkı verilir. Böylece, oyunda dört puan alabilir.
  • Atış yapılmadığı durumda faul yapılırsa, faulün yapıldığı takıma top verilir. Topu en yakın tarafa veya taban çizgisine, sınırların dışına çıkarırlar ve topu sahaya atmak için 5 saniyeleri vardır.
  • Faul yapan takım oyunda beş veya daha fazla faul yaparsa, faul yapan oyuncuya bir serbest atış verilir. İlk vuruşunu yaparsa, başka bir serbest atış hakkı daha verilir.
teknik faul
Teknik faul

Sportmenlik dışı faul: Bir oyuncu topu çalmak için makul bir çaba göstermeden başka bir oyuncu ile fiziksel temas kurduğunda çalınan fauldür.

Teknik faul: Teknik faul, bir oyuncu ya da koç tarafından yapılabilir. Oyuncu teması veya top içermez fakat bunun yerine oyunun ‘görgü’ yöntemi ile ilgilidir. Faul dili, müstehcenlik, müstehcen jestler ve hatta tartışmak, skor defterini yanlış doldurma veya ısınma sırasında kural ihlali ile ilgili teknik detaylar gibi teknik bir faul olarak kabul edilebilir.

Atışı yapılan top potaya inmeye başladığında savunma oyuncuları potaya değerse, topu keserse bu fauldür ve sayı verilir.

Paylaşılamayan top: Top bir kaç oyuncu tarafınan kontrol edilemeyip ortada kalırsa bu karar verilir.

Oyuncu Pozisyonları

Pivot (5 numara)

Pivot genellikle sizin en yüksek oyuncularınızdır. Genellikle potanın yanına yerleştirilirler.

Hücum – Pivotun görevi bir şut ya da pas için boşa çıkmaktır. Onlardan, savunmacıları bloke etmeleri (perdeleyerek) ve diğer oyunculara top sürmek, potaya gitmek, vb. için boş alan açmaları beklenir. Sadece savunmada değil hücumda da rebound’ları toplamaları ve kovalamaları istenir.

Pivot oyuncusunun; jump shot’ları, hook şutları ve panyalı şutları çok iyi olmalıdır.

Savunma – Savunmada, pivotun sorumluluğu, boyalı alanda hücum oyuncularının şut (bloklayarak) ve paslarını engellemektir. Rebound’larda; zamanlama, sezgi ve sıçrama olarak yine çok iyi olması beklenir.

Uzun Forvet (4 numara)

Uzun forvet; genellikle fiziksel özellikleriyle ve oyun stiliyle merkeze yakın ancak daha hızlı ve daha iyi fundamentali olan uzun oyuncudur. Boyalı alanda veya kanatlar ve köşelerde oynayabilir.

Güçlü ve çok fazla fiziksel temasa dayalı oyun oynama konusunda rahat olmalıdır. Pivot oyuncusu gibi etkin bir rebound kovalayıcısı ve etkili bir şutör olmalıdır. Uzak mesafeli şutlarda da iyi olması beklenir.

Kısa Forvet (3 numara)

Adındanda anlaşılacağı gibi takımın kısa forvetidir. Bununla birlikte, kısa forvet de içeriye oynayabilmek için yeterli fizik, fundamental ve yeteneğe sahip olmalı ve bunun da ötesinde; hem uzun forvet hem de guard gibi oynayabilmelidir.

Hem uzun hem de kısa oyunculara karşı oynamayı bilmelidir. Hücumda tüm alanları dolaşır ve hem uzun hem yakın mesafeli atışlarda çok iyi olmalıdır.

Şütor Guard (2 numara)

Şutör guardlar, potansiyel olarak takımdaki en kısa oyunculardandır. Ancak hızlı top sürme, adam geçme ve sahayı görüş yetileri çok iyi olmalı. Topu rakip alana taşımak ve hücum oyunlarını kurmaktan guard’la birlikte sorumludur.

Şutların çoğunu kullanan oyuncudur bu nedenle de mükemmel bir şutör olmalıdır. Genellikle takımdaki en iyi top hakimiyeti olan ve atletik oyuncudur. Savunmada; top kapma kabiliyeti yüksek olmalıdır.

Guard (1 numara)

Takımdaki en iyi top süren, top hakimiyeti olan ve en iyi pas veren oyuncudur. Topu rakip alana taşımak ve hücum oyunlarını kurmaktan sorumludur. Oyun görüşleri ve basketbol zekaları yüksek olmalıdır ki; takım arkadaşlarını başarı ile koordine edebilsin. Uzun mesafe şutları mükemmel olmalıdır.

Bir Stajyerin bilmesi gereken 4 ana beceri

1. Top taşıma

İlk yetenek, topu nasıl ele aldığınızdır. Basketbol daha çok topun sahada sürülmesini gerektirir. Bu nedenle, top tutmaya aşina olmanız için bazı dribling hareketlerini öğrenmeniz gerekir. Bir top sürme oyuncusu topu tutarak 1½ adımdan daha fazla yürüyerek veya koşarak “gidemez”.

Topu avucunuzun yerine parmak uçlarınızla tutmalısınız. Başınızı eğmemelisiniz, böylece rakibi ve takım arkadaşlarınızı görürsünüz. Vücudunuzu düşük tutun ve savunucunuzu uzakta tutmak için topsuz elinizi kullanın. İki elinizle top sürme üzerine çalışın, böylece sola veya sağa gitmek için rahat olursunuz.

top taşıma
Top taşıma

2. Atış

Bu oyunda puan kazanabilmek için nasıl atış yapılacağını bilmeniz gerekiyor. Tüm yeni başlayanlar bu beceriyi ve çeşitli atış tekniklerini öğrenmelidir.

Topu etkili bir şekilde vuramazsanız puan almak zordur. Better Basketball Coaching’in açıkladığı gibi, atış yapmak bir sanat eseridir ve Kevin Durant ve Ray Allen gibi bazı oyuncular bu oyunun sanatçılarıdır. Ancak herkes atışlarını uygun teknik ve pratikle geliştirebilir. Doğru teknik, vücudunuzu hedefe doğru sabitlemek, topa parmak uçlarınızla vurmak, top atma ve smaç basmak ve göz damlası denilen atışla havada ki topu potaya sokmak.

3. Ribaunt

Ribaunt atakta ya da savunma da atış yapılan topun çalınmasıyla alakalıdır. Hücum da kapılan topa hücum ribaunt, savunma da alınan topa savunma ribaundu denir. Bu takım ve oyuncu için çok önemli bir özelliktir. Karşılaşmalar da Ribauntları yüksek olan takımlar genelde kazanır.

ribaunt
Ribaunt

4. Pas / Asist

Bir oyuncu, oyun kurmak ya da şut çekmek amacıyla topu başka bir oyuncuya atarsa bu pas olur. Basketbolda iki ana pas türü vardır. İlk tip, bir oyuncu başka bir oyuncuya topu attığında ve alıcı oyuncu daha sonra bir basket attığında burada hem pas verilmiş hem de asist yapılmış olur. İkinci pas türü, bir oyuncudan diğerine yaptığı basit bir pas türüdür.

Basketbol İpuçları

  • Topu daima zayıf elinizle sürmelisiniz. Bu, topu iki elinizle ele almanızı sağlar.
  • Asla pes etmeyin. Mükemmel olmak için çok uzun zaman çalışsanızda, asla pes etmemelisiniz. Kalıcılık mükemmelliğin anahtarıdır.
  • Yeni başlayanlar için daima antrenörünüzden veya diğer yetenekli oyuncularınızdan ipuçları isteyiniz. Bunu yaparak oyunu daha hızlı öğrenebileceksiniz.
  • Yeterince su için. Bu oyun çok fazla koşu içerir. Koşmak terlemeye ve dolayısıyla vücuttan su kaybına yol açar. Susuz kalmayı önlemek için yeterince su almanız gerekir.
  • Eğer ayak bileği yaralanmasından kaçınmak istediğinizi düşünüyorsanız, ayak bileği desteği için bir çift ​​ayakkabınıza ihtiyacınız var! Ayrıca, ayak bileği için koruyucular bulunmaktadır.
  • Su toplamayı önleyen basketbol çorapları satın alın.
  • Uygun bir basketbol şortu çok yararlı olacaktır.

Not: Adımlarınızı doğru atmayı ve topla senkronizasyonu sağlamayı devamlı pratik yaparak öğrenin.

Kaynak:

http://www.tbf.org.tr/

http://www.fiba.basketball

refik yılmaz

refikyilmaz.com.tr, Türkiye ve dünya da insanların hobi amaçlı aktivitelerini paylaşmak, neler yapabileceklerini göstermek ve genel kültürünü arttırmaya yardımcı olmak amacıyla kurulmuştur. Beğeni ve eleştirileriniz için teşekkür ederiz.

Bir yanıt yazın