You are currently viewing Beyzbol Rehberi Yeni Başlayanlar İçin

Beyzbol Rehberi Yeni Başlayanlar İçin

Beyzbol Rehberi Yeni Başlayanlar İçin

Yeni Başlayanlar İçin Beyzbol Klavuzu

Beyzbol Genel Bakış

Beyzbol, genellikle Amerika Birleşik Devletleri’nin milli sporu veya eğlencesi olarak kabul edilir. Hollanda, İtalya, Belçika, İngiltere, İspanya, Avustralya, Tunus ve dünyanın diğer bölgelerine buradan yayılmıştır.

Beyzbol popüler bir spordur ve yaygın olarak ABD ruhunu yansıttığı düşünülmektedir. Oyun 1860’larda iç savaştan sonra profesyonelleşmeye başladı ve ticari bakımdan ilgi çekti. Sporun başta Almanlar gibi ABD’deki çeşitli etnik grupların takımları arasında oynanmasına rağmen Amerikalılar, Afrika kökenli Amerikalılar ve İrlandalı Amerikalılar da bu spora ilgi duydu.

Beyzbol Rehberi Yeni Başlayanlar İçin
Beyzbol Rehberi Yeni Başlayanlar İçin

Beyzbol nedir?

Beyzbol, kapalı bir Beyzbol sahasında, her biri bir veya daha fazla hakemin yetkisi altındaki kurallara uygun olarak antrenörlerin yönettiği dokuz oyuncudan oluşan iki takım tarafından oynanan bir takım oyunudur.

Beyzbolda Amaç Nedir?

Beyzbolda amaç, topu atanla yakalayanın, topa vuran kişiyi oyun dışında bırakmaya, vurucunun da base denilen kaleleri oyun dışı kalmaksızın aşıp, sayı kazanmaya çalışmasıdır. Hücumdaki takımın her oyuncusu sırayla sayı kalesine gelir ve top atıcının sayı kalesinin arkasında duran catcher olarak adlandırlan yakalayıcıya attığı topa, sopayla(bat) vurmaya çalışır. Topun nizami şekilde atılıp atılmadığına yakalayıcının hemen arkasında duran hakem karar verir.

beyzbolun amacı
Beyzbolda amaç

Kurallar

Vurucu oyuncunun(batter) nizami gelmiş bir topa vuramamasına “strike” denir. 3 defa “strike” yapan vurucu oyuncu, hakkını kaybederek oyun dışı kalır. Buna Strikeout denir. Bir devrede 3 oyuncusu “out” olan hücum takımı, hücum hakkını kaybederek savunma takımı olur. Top atıcının(pitcher), topu nizami atamamasına ise, “ball” denir. Atıcı 4 kez “ball” yaparsa, rakibi olan top vurucu(batter), ilk kaleye(base) yürüme hakkı kazanır.

Atıcının nizami attığı topa, vurucu da nizami bir şekilde vurmayı başarırsa, “base steal” denen kale kapma yarışı başlar. Topa vuran oyuncu sopayı atarak ilk kaleye doğru koşmaya başlar. Rakip takım ise, vurulan topu yakalayıp, vurucudan önce topu ilk kaledeki elemanına ulaştırmaya çalışır. Eğer, rakip takımın elemanı, bir ayağı kaledeyken arkadaşlarının attığı topu, vurucu kaleye ulaşmadan tutarsa, vurucu oyun dışı (groundout) kalır. Ancak, vurucu top geri gelmeden ilk kaleye ulaşırsa(safe) o kaleye yerleşir ve bir başka arkadaşının vurucu platformuna yerleşmesine imkan verir. Eğer topun gelmesi gecikirse, vurucu ikinci kaleye doğru da koşabilir. Dördüncü kaleye ulaşan her oyuncu takımına 1 sayı kazandırır. Eğer vurucunun vurduğu topu rakip takım, havada yakalarsa, vurucu yine oyun dışı(flyout) kalır.

En değerli vuruş Home Run

Beyzbolda en değerli vuruşa sayı turu (home run) denir. Top vurucu, iyi bir vuruşla topu sahanın dışına gönderirse, “home run” yapmış olur. Bu durumda vurucu oyuncu, başarısızlık riski olmadan rahatça 4 kaleyi de koşarak sayı yapar. Eğer diğer kalelerde kendisinden önce yer kapmış takım arkadaşları da varsa onlar da sayı turuna katılır. Böylesi durumlarda, ‘home run’ vuran oyuncu, kalelerde kaç arkadaşı varsa, takımına o kadar sayı kazandırmış olur.

9 ‘inning’ sonunda en çok sayıyı kazanan maçı kazanmış sayılır. Eğer eşitlik olursa maç, bir takım önde tamamlayıncaya kadar sürekli bir ‘inning’ daha uzar.

en değerli vuruş home run
Home run vuruşu

Beyzbol sahası

Bir beyzbol sahasında temel olaraka 4 noktadan oluşur.

Home Base
1. Base
2. Base
3. Base

Bir zeminde yaklaşık 28 mt eşit olarak yerleştirilmiş, kare şeklinde, çapraz olarak hizalanmış ve bir elmas şekli oluşturulmaya çalışılmıştır. Üçüncü üs aynı zamanda hot corner olarak da adlandırılır.

beyzbol sahası
Beyzbol sahası

Oyuncular

Outfielders – Left Fielder, Center Fielder ve Right Fielder
Infielders – First Baseman, Second Baseman, Shortstop ve Third Baseman
Battery – Pitcher ve Catcher

Savunma beyzbol pozisyonları üç ana kategoriye ayrılabilir:

  1. Battery
  2. İnfielders
  3. Outfielders

Beyzbol Ekipmanları

Beyzbol, oyunculara kullanacakları teçhizata gelince muazzam miktarda özgürlük ve seçenek sunan bir spordur. Özel donanım gerektiren bazı pozisyonlar vardır ve sahadaki her pozisyon biraz farklıdır.

  • Beyzbol eldiveni
  • Beyzbol sopası
  • Beyzbol topu
  • Vuruş kaskı
  • Bacak koruması, göğüs yastığı, kask
  • Koruyucu cup
  • Beyzbol şapkası
  • Krampon
  • Beyzbol pantolonu
  • Vuruş eldivenleri
  • Pantolonunuzun altına giymek için çorap veya üzengi
  • Vururken sizi koruması için dirsek ve bacak korumaları
  • Güneş gözlüğü
  • Bilek sarar ve diğer güzel şeyler

Bazı kaynaklar:

http://www.trf.gov.tr/

refik yılmaz

refikyilmaz.com.tr, Türkiye ve dünya da insanların hobi amaçlı aktivitelerini paylaşmak, neler yapabileceklerini göstermek ve genel kültürünü arttırmaya yardımcı olmak amacıyla kurulmuştur. Beğeni ve eleştirileriniz için teşekkür ederiz.

Bir yanıt yazın