You are currently viewing Binicilik Rehberi Yeni Başlayanlar İçin

Binicilik Rehberi Yeni Başlayanlar İçin

Binicilik Rehberi Yeni Başlayanlar İçin

Yeni Başlayanlar İçin Binicilik Klavuzu: Binicilik hakkında herşey

Ata binmeyi öğrenmek, her yaştan insan için eğlenceli ve faydalı bir deneyim olabilir. Ancak, uygun beceriler ve güvenlik teknikleri önceden öğrenilmezse, pek çok yeni başlayanın bırakma nedeni olarak çok sert düşmelere neden olabilirsiniz.

Eğer ata yeni binen kişi ata binmeden önce uygun ata binme tekniklerini incelemek için zaman harcarsa düşme ve yaralanmalar önlenebilir. Tıpkı bir bisiklete binmek veya bir kaykay kullanmayı öğrenmek gibi, önce önlemleri ve bisikletin veya kaykayın neler yapabileceğini tam olarak anlamanız gerekir.

Binicilik Rehberi Yeni Başlayanlar İçin
Binicilik Rehberi Yeni Başlayanlar İçin

Ata Binmeyi Öğrenmek

Ata nasıl binileceğini öğrenirken size söyleyebileceğim en iyi şeylerden biri her zaman sakin olmanızdır. Eğer kendi kontrolünüzü kaybederseniz, hiç şüphe yok, atınızın kontrolünüde kaybedersiniz. İnsanlar köpeklerin duygularınızı hissettiklerini çoğu zaman duymuşsunuzdur. Atlar da aynı şekilde duygularınız hisseder ve oldukça büyük bir hayvan olduğu için kontrol etmeniz imkansıza yakındır.

Sakin ve rahat olmalısınız. Tedirgin olmanız halinde, birkaç derin nefes almalısınız, böylece kalp atışınızı yavaşlatabilir ve rahatlayabilirsiniz. Olasılıklar konusunda kontrolün sizde olduğunu düşünürseniz, atta aynı şekilde düşünecektir.

At binmede en önemli araçlardan biri eyerdir. Eyer yerinde iken, atlayabilir ve gezmeye gidebilirsiniz. Bir ata nasıl binileceğini ilk öğrendiğinizde, giydiğiniz ayakkabılarda çok önemlidir. Topuklu ayakkabı gibi atın üstünden atlamanızı zorlaştıracak ayakkabılardan uzak durmalısınız. Bir atı ilerletmek için genellikle sadece kalçalarınızı bir miktar sıkmanız gerekecektir. Başlangıç seviyesindeyseniz eğitilmiş bir atla başlamanız önemlidir.

ata binmeyi öğrenmek
Ata binmeyi öğrenmek – Binicilik Rehberi Yeni Başlayanlar İçin

Ata yön vermek

Atı dizginlemeyi iyi öğrenmelisiniz. Bacaklarınızla atın boynunu kontrol edebilirsiniz. Sağ bacağınızla sola, sol bacağınızla sağa yön verebilirsiniz. Eğer atın boynunda dizgin varsa, dizginleri elinize alın ve gitmek istediğiniz tarafı çekin. Sağa gitmek istiyorsanız, hafifçe sağ dizgini çekin ve soldan gitmek istiyorsanız sol dizgini çekin.

Bunlar ata binmek için bazı basit bilgilerdir.

ata yön vermek
Ata yön vermek

Atınızı selamlayın

Atların, sizin isteğinize göre kontrol edebileceğiniz bir araç değil, canlı bir yaratık olduğunu sakın unutmayın. At aynı zamanda gergin ve yorgun olabilir ve hatta ona yeni binecek birisine sahip olmaktan korkabilir. Bu nedenle, başından beri iyi bir ilişki kurmak için çiftlikte onunla tanıştığında atınızı selamlayın.

Atınızı selamlamak için, kolunuzu uzatın ve elinizi koklamaya ve burnuyla dokunana kadar bekleyin. Bu basit harekete “ süvari’nin el sıkışması ” denir.

atı selamlamak
Atı selamlamak

At Binme Yaralanmaları

Düşme ve at ile ilgili yaralanmaların % 90’ının deneyimsiz bir biniciden kaynaklandığını biliyor muydunuz?

Bunun olmasını istemiyorsanız, ata binmeyi öğrenmeden önce nesiller boyu uzmanlar tarafından uygulanan temel binicilik ve binicilik yöntemlerini öğrenmek için birkaç dakikanızı ayırabilirsiniz.

Binicilik Ekipmanları

Ata binerken tercih ettiğiniz biniş tarzına bakılmaksızın, mini etek, şort ya da plaj sandaletleri giymek istemezsiniz. Uzun pantolonlar ve uygun ayakkabılar binicilik için çok önemlidir. Yakın parmaklı ayakkabılar iş yapabilir, ancak ayağınızın üzengi boyunca kaymasını önlemek için bir çift alçak topuklu çizme (en fazla 2-2,5 cm) varsa idealdir.

Ata, eyere ve hatta bir ağaca takılabilecek eşarp, cüzdan veya başka bir aksesuar kullanmayın. Son olarak, tamamen güvende olmak ve başınızı korumak için daima bir kask takmanız önerilir.

at biniciliği ekipmanları
At biniciliği ekipmanları

Amatörlerin At Binerken Yaptığı Hatalar

1-) Eller havada

Güvensiz hissetmeye başladığımızda bizi dengede tutmak için ellerimizi ve kollarımızı kullanmamız içgüdüseldir. Acemi biniciler sıklıkla elleri havada, bazen omuz hizasında olacak şekilde dururlar. Bu, dizginleri çok uzun süre bırakmamıza ve binicinin at üzerindeki kontrolünün kaybolmasına sebep olur.

Doğrusu: Atın hareketini takip etmeye çalışın. Hafif tutun, dizginleri gerin ve ellerinizi kalça hizasında tutun. At dizgini gevşetirse dizginleri yeniden ayarlayın. Ellerinizi kalça hizasında ve dirseklerinizi yanınızda tutun.

2-) Bacaklarınızla Sıkıca Kavrayın

Binmek, kavramadan daha fazla denge demektir. Kaslarınız gergin değil fakat aktif olacak ve atınızın sırtında sıkan bir mandal gibi olmamalısınız. Üst veya alt bacağınızla veya her ikisiyle de kenetlenmek yorucudur ve atınız tarafından ileriye doğru hareket etmek için bir ipucu olarak anlaşılabilir. Kendinizi sıkmanız vücudunuzun gerginleşmesine neden olur ve bu da atınızın tavrını etkileyebilir.

Doğrusu: Eyere oturduğunuzda bacağınızın kalçadan sarkmasına izin verin. Ağırlığınızın topuk kısmınıza düşmesine izin verin. Topuklarınızı sıkıyorsanız, dizlerinizi veya bacaklarınızı sıkıyor olabilirsiniz. Kulağınızdan, omzunuzdan, kalçanızdan topuğunuza kadar hayali bir düz çizgi olmalıdır.

3-) Ayaklarınız ata çarpmamalıdır

Ayağınızın ata çok fazla çarpması rahatsız edicidir. Uygun botlar giymiyorsanız tehlikeli olabilir.

Doğrusu: Ata binmeden önce atı rahatsız etmeyecek ayakkabılar giyilmelidir.

4-) Dik durmalısınız

At üzerinde kambur durmak yaygın bir hatadır. Bazı gergin biniciler, ata bindiklerinde cenin gibi kıvrılırlar. Bununla birlikte, kambur durumdayken bir atı kontrol etmek zordur ve bu gücünüzüde etkiler. Dolayısıyla dengemizi etkileyen her şey, atımızın işini iyi yapma yeteneğini de etkiler.

Doğrusu: Dik oturun ve rahatlayın. Çenenizi yukarıda tutun ve nereye gittiğinize bakın. Omuzlarınızı sıkmak gergin hissetmenize neden olabilir, bu nedenle göğsünüzü yukarı çekin ve göğüs kafesinizin rahatlamasını sağlayın. Bu esnek ve gerilimsiz olmanızı sağlayacaktır.

5-) Dizlerinizi sıkmayın

Birçok yeni binici, eyere ilk oturduğunda bir sandalyede oturuyor gibi görünür. Dizleri çekilir ve topukları yukarı kaldırılabilir veya ayakları ileri doğru iterek zorlanabilir. Bazı biniciler jokeyleri taklit etmeye çalışıyor gibi gözükürler.

Doğrusu: Bu, bacakla kenetlenmeye benzer. Bacağınızın kalçadan aşağıya sarkmasına ve uygun bacak hizasını sürdürmeye çalışın. Dizlerinizi sıkmayın.

6-) Senkronizasyon

Atlar, hareket ettiklerinde başlarını hareket ettirir ve bir binici buna uyum sağlamazsa, dizginleri ellerinden çıkabilir. Bu durumda binici atın kontrolünü kaybedebilir.

Doğrusu: Binme, sürekli dengeleme ve yeniden ayarlama işlemidir. Bir yürüyüş sırasında bile bir atın kafası aşağı yukarı sallanır, bu yüzden binicinin kollarını ve ellerini hareket ettirmesi gerekir, böylece dizginler çok uzun olmayacaktır. Kollarınızın yanlardan sarkmasına izin verin, omuzların menteşe gibi hafifçe sallanmalarını sağlayın. Eğer at bir şey üzerinde kayar, hapşırır veya öne doğru kalkarsa, atı daha fazla dizginlemek için kollarınızı kullanmalısınız ve dizginlerin parmaklarınızdan kaymasına izin vermemelisiniz.

7-) Nefesinizi tutmayın

Gergin olan veya çok yoğun konsantre olan amatör biniciler genellikle nefeslerini tutuyorlar. Deneyimli biniciler bile yeni bir şey öğrenirken bunu yaparlar.

Doğrusu: Gülümseyin, mırıldanın veya atın adımlarıyla ritimli nefes almayı deneyin.

😎 Dikkatli kavrayın

Dizginleri sert bir şekilde çekmek, atı şaşırtabilir ve sinirlendirebilir. Bir süre boyunca bunu yapmak, atların komutları görmezden gelmesine neden olur çünkü ağızları hassaslaşmaz veya basınç ve acıyı önlemek için kafalarını sallarlar.

Doğrusu: Atın ağzını çekmeden hissetmeyi öğrenin. Çekiştirmek yerine, elinizle aşağıya doğru geçişlerde geriye doğru sıkın. Dizginlerin kaymasına ve çok uzamasına izin verirken ve at hareket ederken dizgin uzunluğunu yeniden ayarlamayı öğrenin. Einizde bir bebek civciv tutuyormuşçasına sıkıca ama hafifçe tutun. Çok sıkmayın.

9-) Ata bakmak yerine ileriye bakın

Acemi biniciler genellikle atlarına aşık olurlar ve ondan gözünü ayırmazlar ya da gergindirler ve göz kulak olmak isterler. Aşağı bakmak, nereye gittiğinizi göremeyeceğiniz anlamına gelir, başınız aşağı eğilir ve boynunuz bükülür, bu da omurganızı sertleştirir. Vücudunuzdaki herhangi bir sertlik, atınızın sizi taşımasını zorlaştırır.

Doğrusu: Atınızın kulaklarının arasına bakmanız gerektiğini duymuşsunuzdur. Bu sadece kısmen doğrudur. Gerçekten nereye gittiğinize bakmalısınız. Dönerken, dönüşe başlamadan önce döneceğiniz tarafa bakın. Bu, sizi çeneniz yukarı ve gözleriniz öne gelecek şekilde daha iyi dengede tutar.

10-) Güvenliği ön planda tutun

Ata binmeden önce, uygun bir kask ve emniyetli ayakkabılar giydiğinizden emin olun. Her şeyden önce güvenliği gözetmemek belki de yapabileceğiniz en büyük hatadır ve ciddi yaralanmalara sebep olabilir.

refik yılmaz

refikyilmaz.com.tr, Türkiye ve dünya da insanların hobi amaçlı aktivitelerini paylaşmak, neler yapabileceklerini göstermek ve genel kültürünü arttırmaya yardımcı olmak amacıyla kurulmuştur. Beğeni ve eleştirileriniz için teşekkür ederiz.

Bir yanıt yazın