You are currently viewing Bowling Rehberi Yeni Başlayanlar İçin

Bowling Rehberi Yeni Başlayanlar İçin

Bowling Rehberi Yeni Başlayanlar İçin

Yeni Başlayanlar İçin Bowling Klavuzu: Bowling hakkında herşey

Bowling Rehberi Yeni Başlayanlar İçin
Bowling Rehberi Yeni Başlayanlar İçin

Bowling nedir?

Bowling, bir oyuncunun bovling topunu bir şerit üzerinden bir dizi lobutu yere düşürmek amacıyla yuvarladığı rekabetçi bir spordur. Bowling, 19.17 m uzunluğunda, 1.52 m genişliğinde ‘lane’ adı verilen, vernikli tahtadan yapılmış ve hafif yağlanmış özel bir yol üzerinde oynanır. Oyunculara yardımcı olmak için yol üzerine küçük oklar çizilmiştir. Oyuncular oyun sırasında uzaktaki lobutlardan ziyade, bu okları gözleyerek hizalar ve atış yaparlar. Oyuncunun atışı yaptığı faul çizgisi ile baş lobut (headpin veya kuka) arasındaki uzaklık 18.28 metredir.

bowling nedir
Bowling topu ve Lobutlar

Bowling Gereçleri

Bowling oyununun ana gereçleri top ve lobutlardır (kuka da denilir). Bowling ağırlığı 4,5 kg ve çapı 24,5 cm metal olmayan yuvarlak şekilli bir topla oynanır. Topun üzerinde atış esnasında elimizden kaymamasını sağlayan baş ve iki orta parmağı geçirmek için üç delik bulunur. Bowling yolunun sonunda 30.5 cm aralıklarla üçgen şeklinde dizilmiş, her biri yaklaşık 38.1 cm boyunda ve alt çevreleri de genellikle 38 cm olan 10 adet lobut bulunur.

Lobutlar genellikle plâstikle kaplı tahtadan yapılır. Ağırlıkları ise 1.42 kg ile 1.64 kg arasında değişir. En yakın olanına baş lobut (kuka-headpin) denir. Bowling salonlarında, günümüzde otomatik kuka yerleştiriciler (pin spotter) devrilen kukaları kaldırıp yeniden yerleştirirler. Aynı aracın aparatlarıyla top da otomatik olarak dönüş yolundan (ball-return trek) geri gelir. Atış sırasında topun daha iyi kavranması amacıyla terli ellerin kurutulmasına yarayan hava püskürtücüler (air-yets) ve sayıları gösteren bilgisayar, modern bowling salonlarının standart ekipmanları arasındadır.

Bowling tarihi

Bowling’in kökenleri, Roma lejyonerlerinin taş nesneleri diğer taş cisimlere mümkün olduğunca yaklaştırdığı Antik Roma’ya dayanmaktadır. Modern bowling, 1895’e kadar, pin kurulumları için ilk standart kuralların norm haline gelmesiyle ortaya çıkmıştır. Bugün bowling, dünya çapında 90’dan fazla ülkede oynanmaktadır ve 95 milyondan fazla insan bu oyunu oynamaktadır.

Bowling temel bilgiler

Bowling, oyunun kurallarını, terminolojisini, görgü kurallarını ve tekniğini yetkinliklerini geliştirmek için bilgi gerektiren bir spordur. Aynı zamanda iyi bir tutum gerektirir.

Bowling salonuna girerken şerit, ayakkabı ve bowling topunun maliyetini kapsayan bir kiralama ücreti ödersiniz. İlk iki adım yeterince kolaydır, ancak iyi bowling topu seçmek önemlidir. Bu adım tecrübeli bowling oyuncuları için kolaydır, parmaklarınıza uyan bir top seçmek çokta zor olmasa gerek. Ek olarak, kullanılabilir bir ağırlığa sahip bowling topu seçin. Yanlış top seçimi, şeride çarpmadan önce düşebilir ve bu da şeride veya yakındaki ekipmana zarar verebilir veya yaralanmaya neden olabilir.

bowling topu atış pozisyonu
Bir bowling topu atış pozisyonu

Nasıl oynanır?

Oyuna başlamak için topu belirlenmiş şeride götürün. Sakin bir tavır takınmayı ve bowling salonundakilere saygı duymayı unutmayın. İlk kez bowling oynayanların çoğu, bir dizi koni şeklindeki lobutu yıkacağına büyük dijital ekranları, koltukları ve kaygan ahşap zemini hedef alıyor. Oyunun amacı, bowling topunu, bu lobutları devirmek için şerit olarak da adlandırılan uzun bir ahşap zeminden ileriye doğru göndermektir. Sıradan bir bowling oyunu, genellikle üçgen şeklinde olan on iğneli bir düzenden oluşur. Şeritin her iki tarafındaki metal oluklar bulunur, buralara gelen top hiçbir lobuta değmeden kenardan akar gider. Topu bu oluklardan uzak tutmalısınız. Kimse sıfır puan almak istemez öyle değil mi?

Puanlama

Bowlingde skor, oyuncunun devirdiği lobutlarıın sayısını skora ekleme yapılarak yazılır. Her bowlingciye, on lobutun hepsini de devirmeleri için iki fırsat verilir. Eğer bir bowling oyuncusu, ilk turdaki her 10 lobutu devirirse, buna strike denir ve skor tutmada “X” ile gösterilir. İlk topta + ikinci topta devrilen lobut sayısı = 10 ise (örneğin 6+4) spare yapmış olursunuz. Vurulan her lobut, bir puan olarak sayılır. Eğer iki top sonunda 10 sayısını tutturamazsanız, örneğin 6+3 yaparsanız, 9 puan alır ama bonus kazanamazsınız. Diğer frame’e geçersiniz. Eğer bir bowling oyuncusu herhangi bir lobutu düşürmeyi başaramazsa, sıfır olarak sayılır. Bu, oyuktan giden topları da içerir.

Bonus olayı ise şöyledir;
Eğer strike yaparsanız, o atıştan sonraki 2 atışın puanlarını bonus olarak alırsınız.

Örneğin:

1. frame: 1.top: 10 lobut

2. frame: 1.top: 5 lobut

2. frame: 2.top: 4 lobut

bu durumda 1. frame’in puanı= 10+5+4=19

2. frame’in puanı= 5+4=9

Toplam puan=28

Eğer son frame’de strike yaparsanız, 2 adet ek atış hakkınız olur.

Eğer spare yaparsanız, o atıştan sonraki ilk atışın puanını bonus olarak alırsınız.

Örneğin:

1. frame: 1.top: 6 lobut

1. frame: 2.top: 4 lobut

2. frame: 1.top: 3 lobut

2. frame: 2.top: 5 lobut

bu durumda 1.frame’in puanı= 6+4+3=13

2.frame’in puanı= 3+5=8

Toplam puan=21

Eğer son frame’de spare yaparsanız, 1 adet ek atış hakkınız olur.

bowling puanlama
Puanlama – Bowling Rehberi Yeni Başlayanlar İçin

Bowling topu tutuşu

Bowling, kaygan bir şeritte topu fırlatmaktan çok daha fazlasını bilmenizi gerektirir. Tecrübeli bowlingçiler top ve kavrama stilini seçmenin spor ustalığında ayrılmaz bir rol oynadığını bilirler. Kavrama tarzı, bir bowlingçinin topu tutma şeklini ifade eder. Bowling oyuncusu, geleneksel ve parmak ucu tutuş dahil olmak üzere iki farklı tutuş stili arasından seçim yapar. Geleneksel tutuş, orta ve yüzük parmağını üstteki iki deliğe, baş parmağında alttaki büyük deliğe takılmasıyla yapılır. Yeni başlayan birçok oyuncu bowling topu üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmaları nedeniyle geleneksel tutuşu tercih ederler.

Profesyonel bowlingçiler deliklere tamamen geçirmek yerine parmak uçlarıyla dokunmayı tercih ederler, böylece daha fazla esneklik sağlanır. Parmak ucu tutma stili, baş parmağınızı dışarıda tutarken orta ve yüzük parmağının hafifçe ilk iki deliğe yerleştirilmesini içerir.

Bowling şeridi

Bowling şeritlerini incelemek oyuncunun yetenek seviyesini büyük ölçüde artırabilir. Kısacası, bowling şeritleri sporun oyun alanıdır. Bu nedenle, boyutları, oluk boyutu ve yağ deseni dahil olmak üzere her bir şeridin özelliklerini anlamak mantıklıdır. Bowling şeritleri akçaağaç ahşap veya lamine yüzeylerden yapılmıştır. Tipik bir bowling şeridi, 19.20 mt uzunluğa ve 1.07 mt genişliğe ulaşabilir. Şeritin her iki tarafında düz veya yuvarlak bir tasarıma sahip yaklaşık 23 cm genişliğinde bir oluk bulunur.

Yeni başlayanlar için birkaç ipucu

Doğru topu seçin

İyi bir top elinizde rahat olmalı ve vücut ağırlığınızın yaklaşık yüzde 10’unu karşılamalıdır. Başka bir deyişle, eğer 180 kilo ağırlığındaysanız, 9 kilo ağırlığında ki bir topu seçmeyin.

Yerinizi dikkatlice seçin

Şerit üzerindeki bu küçük oklar ve noktalar sizi yönlendirmek için oradalar. Her seferinde aynı yeri seçmeyi unutmayın. Başlangıçta tutarlı bir hareket zamanlamanıza yardımcı olacaktır.

Zamanlamanızı geliştirin

Her seferinde aynı sayıda adımı atın ve topun bu adımlarla ilişkili olduğu yere odaklanın.

El ve bilek hareketine hakim olun

Düzgün top atmak, yeni bir bowling oyuncusu için ilk hedeflerden biridir. Bileğinizi ve kolunuzu tüm hareketiniz boyunca düz tutmak bu konuda yardımcı olur.

Pratik yapmak mükemmelleştirir

Bir gece de mükemmel olmanız imkansız, ama zamanla doğru atışları yapacağınız kesin. Vazgeçmeden deneyin.

refik yılmaz

refikyilmaz.com.tr, Türkiye ve dünya da insanların hobi amaçlı aktivitelerini paylaşmak, neler yapabileceklerini göstermek ve genel kültürünü arttırmaya yardımcı olmak amacıyla kurulmuştur. Beğeni ve eleştirileriniz için teşekkür ederiz.

Bir yanıt yazın