You are currently viewing Buz Hokeyi Rehberi Yeni Başlayanlar İçin

Buz Hokeyi Rehberi Yeni Başlayanlar İçin

Buz Hokeyi Rehberi Yeni Başlayanlar İçin

Yeni Başlayanlar İçin Buz Hokeyi Klavuzu: Buz hokeyi hakkında herşey

buz hokeyi rehberi yeni baslayanlar için
Buz hokeyi rehberi-yeni-baslayanlar-icin

Buz Hokeyi nedir?

Buz Hokeyi, buzun üzerinde iki takımla oynanan ve oyuncuların patenlerini giyip hokey sopalarıyla diski kaleye atmalarını amaçlayan bir spor veya oyundur. Oyuncular diski (puck) kaleye sokarak sayı bulurlar. Takımda biri kaleci olmak üzere altı oyuncu molasız oynar. Aslen bir takımda 20’den fazla oyuncu bulunmaktadır.

Hokey pisti

Pist 60,96 metre uzunluğunda ve 25,90 metre genişliğindedir. Yarışmaya ve ligin durumuna göre pistin büyüklüğü değişebilir. Pist kırmızı bir çizgiyle ikiye bölünmüştür ve üç eşit parçaya bölen iki mavi çizgiye sahiptir. Bir orta yuvarlak ve her iki bölümde de ikişer başlama yuvarlağı bulunmaktadır. İki mavi çizgi arasındaki alan tarafsız bölge, kaleyle önündeki mavi çizgi arasındaki alan savunma bölgesi, öbür mavi çizgiyle rakip kale arasındaki alan da saldırı bölgesi olarak adlandırılır.

buz hokeyi pisti
Buz hokeyi pisti

Oyuncular

Şimdi oyunculara ve pozisyonlara geçelim. Bir buz hokeyi takımı, her biri farklı ve belirli bir konuma sahip altı oyuncudan oluşur. Oyuncuların amacı gol atmak ve savunma rakiplerin gol atmasını engellemektir. Normal bir takım 20 oyuncu ve 2 kaleden oluşur.

Pozisyonlar ve görevleri

  • Kaleci: Bazı insanlar oynamak için en zor pozisyon olduğunu söylese de, diski ağdan uzak tutmak oldukça basittir.
  • Savunmacılar: Normalde bir takımın biri solda, diğeri sağda olmak üzere iki savunucusu vardır. Farklı savunma türleri vardır, tarzlarına bağlı olarak daha atak veya defansif olarak daha taktiksel olabilirler.
  • Sağ kanat: Buz pateni pistinin sağ tarafında, o pozisyondan sorumludur. Atak sırasında diğer takımın sol savunmasından sorumludur. Ayrıca, o sağ taraftan takım arkadaşlarına asist yaparlar.
  • Sol kanat: Tıpkı sağ kanat gibi ama buz pateni pistinin sol tarafında bulunur ve solaktır, ancak günümüzde bu pozisyonda sağ elini kullanan oyuncular da tercih edilmektedir.
  • Merkez: Tüm takıma komuta eder, genellikle yüz yüze iyi geçme becerisine sahip bir oyuncudur.
buz hokeyi oyuncu pozisyonları
Oyuncu pozisyonları

Buz hokeyi ekipmanları

  • Kask

Kask başınızı korumanız açısından çok önemlidir. Özellikle oynamayı öğrenirken birçok defa yere düşeceksiniz ve iyi bir kask sizi yaralanmalara karşı koruyacak.

  • Boyun Koruyucu

Boyun koruyucu adındanda anlaşılacağı gibi boynunuzu korur. Boynunuza gelecek herhangi bir teçhizat ciddi yaralanmalara sebep olabilir.

  • Omuz Pedleri

Erkek liglerinin çoğu temassızdır. Bu nedenle, birçok ligde omuz pedleri gerekli değildir. Eğer daha yeni bir oyuncuysanız bir çift almak iyi bir fikirdir, ancak bütçeniz düşükse zorunlu bir ekipman değildir.

  • Dirsek Pedleri

İyi bir çift dirsek pedi almanızı tavsiye ederim. Paten kaymayı öğrenirken birkaç kez düşersiniz ve genellikle ayaklarınız kaydığında dirsekleriniz düşme pozisyonu alacağı için yere ilk vuran uzvunuz olacaktır. İyi bir dirsek seti kalkmayı ve çalışmaya devam etmeyi çok daha kolay hale getirecektir.

  • Eldiven

Eldiven seçiminde rahat ve esneklik aramak gerekir. Ayrıca daha fazla koruma veya rahatlık konusunda seçim size kalmıştır. Bir eldiven seti seçerken basit bir test yapabilirsiniz; bir başparmak ve orta parmak gösterebiliyorsanız sizin için yeterli demektir.

  • Hokey Pantolonu

Pantolon dizlerinizden aşağısını korumak için giyilir. Çok büyük alırsanız kalçalarınızdan daima sarkar ve küçük alırsanız rahatsız eder ve savunmasız kalırsınız.

  • Shin Pedleri

Doğru büyüklükteki shin pedleri, sizi sopalardan ve diskten koruyan önemli bir ekipmandır.

  • Paten

Patenler çok önemlidir. Kaliteli bir paten alırsanız uzun süre kullanabilirsiniz. Paten ararken en ucuzlarını almayın. Size uygun bir çift alın ve çok rahat olmasına dikkat edin. Ucuz patenlerin hepsi esnek olacak ve size çok fazla destek vermeyecek, bu da buz pateni yeteneklerinizi engelleyecektir.

  • Jocks

Kasıklarınızı ve önemli uzuvlarınızı koruyan bu ekipmanı almanız çok önemlidir.

  • Hokey Sopası

Bir hokey sopası önemlidir, yakında sopanızla bir bağ kuracak, onu sevecek ve bantlamanın tadını çıkaracaksınız. Yeni hokey oyuncuları için uygun fiyatlı bir sopa öneririm, hatta bir tahta sopa ile başlamanızı tavsiye ederim.

  • Ağız Koruyucu

Açıkçası bunu çoğu oyuncu kullanmaz ama yeni olduğunuz için dişlerinizi ve ağzınızı korumak için bir tane alabilirsiniz.

  • Antrenman Forması

Yakın zamanda bir takıma girmeyeceksiniz, bu yüzden antrenman yapmak için bir formaya ihtiyacınız olacak. Birer tane siyah ve beyaz forma yeterli olacaktır.

  • Hokey Çorapları

Hokey çorapları bacaklarınızı sıcak tutmak, koruyucu yastıklarınızı yerinde tutmak dışında darbelere ve paten bıçaklarına karşı ekstra koruma sağlamak için önemlidir.

  • Hokey Çantası

Tüm bu ekipmanları taşıyabileceğiniz bir çanta gerekir. Çeşitli boyut ve şekillerde mevcuttur. Bazı çantalar çok fazla cep ile gelir, bazı çantalarda hiç yoktur. Şahsen çantamın birkaç bölmesi olmasını seviyorum, böylece eşyalarımı düzenli tutabiliyorum.

Buz Hokeyi Temel Kuralları

Açıklanacak pek çok kural var, ancak bu şekilde karmaşıklaştırmak istemiyorum. Sadece temel 3 kuralı belirteyim:

  1. Offside : Hücum yapan takımdan bir oyuncunun hücum yapılan kaleye yakın olan mavi çizgiyi pucktan önce geçmesine denir. puck’ı süren oyuncunun da her iki pateni birden pucktan önce çizgiyi geçerse ofsayt sayılır.
  2. Offside (veya iki hat) pas: Bir oyuncu savunma bölgesinden kırmızı merkez çizgisinin ötesinde bir takım arkadaşına pas verirse.
  3. Buzlanma: Ofsaytla birlikte oyunun durmasına neden ikinci kural da buzlanmadır. Buzlanma bir oyuncunun, pakı kendi yarı sahasından karşı takımın kale çizgisini geçecek şekilde uzaklaştırmasıyla gerçekleşir. Başka bir deyişle, pak sahanın ortasındaki kırmızı çizgiyi ve rakip sahadaki mavi çizgiyi hiçbir oyuncuya değmeden geçerse bu durum buzlanma olarak değerlendirilir.

refik yılmaz

refikyilmaz.com.tr, Türkiye ve dünya da insanların hobi amaçlı aktivitelerini paylaşmak, neler yapabileceklerini göstermek ve genel kültürünü arttırmaya yardımcı olmak amacıyla kurulmuştur. Beğeni ve eleştirileriniz için teşekkür ederiz.

Bir yanıt yazın