You are currently viewing Dağcılık Rehberi Yeni Başlayanlar İçin

Dağcılık Rehberi Yeni Başlayanlar İçin

Dağcılık Rehberi Yeni Başlayanlar İçin

Yeni Başlayanlar İçin Dağcılık Klavuzu: Dağcılık hakkında herşey

Kentsel yaşamın yoğunluğundan kurtulup bir mola vermeye mi ihtiyacınız var? Olağanüstü gün batımının, nefes kesen dağ manzarasının ve zirvede durmanın verdiği hazzın farkına varmak isteyenler bu yazımızı mutlaka okuyun. Dağcılık hakkında bilmeniz gereken herşeyi bu yazımızda bulacaksınız. Resimlerle desteklediğimiz makalemizi önümüzdeki zamanlarda daha fazla zengin içerikle dolduracağız.

Dağcılık Rehberi Yeni Başlayanlar İçin
Dağcılık Rehberi Yeni Başlayanlar İçin

Dağcılık nedir? Tanımı, anlamı ve çeşitleri

Dağcılık (ayrıca ‘dağ tırmanışı’ veya ‘esasen Avrupa’da’ ‘Alpinizm’ olarak da bilinir) bir dağa tırmanma sporudur. Yolculuğun uzunluğuna bakılmaksızın (birkaç saat ila çok günlük keşif gezileri arasında değişebilir), dağcılık, doğa yürüyüşünden fiziksel olarak daha zordur. Dağlar genellikle karışık bir arazi yapısı sunar (kaya, buz ve kar mevcudiyeti ile), bu nedenle dağcıların çok çeşitli koşullar arasında dolaşabilmeleri gerekir. Duruma bağlı olarak, dağcılık teknik donanım kullanmayı ve çırpma, tırmanma, buzul hareketi, buz tırmanışı veya karışık tırmanma gibi bir dizi ilgili beceriyi birleştirmeyi içerebilir.

Dağdaki zorlukların çoğu, arazinin özelliklerinden kaynaklanmaktadır: yarıklar, çığlar, kaya düşmeleri, buzullar, vb..

Diğer faktörler, fiziksel durumları ve iklimlendirme, teknik beceriler, donanım, oryantasyon, beceriklilik ve karar verme becerileri dahil olmak üzere doğrudan dağcılarla ilgilidir.

dağcılık nedir? Tanımı
Dağcılık tehlikeli ama zevkli bir spordur

Dağcılık tırmanma çeşitleri

  • Bouldering:

Bouldering, iç mekanlarda kaya tırmanışı yapmak için harika bir yoldur. Amatör dağcıların öğrenme aşamasında yaptıkları tırmanışlardır.

bouldering yapay tırmanış
Bouldering yapay tırmanış – Dağcılık Rehberi Yeni Başlayanlar İçin
  • Kaya tırmanışı:

Kaya tırmanma tekniklerini ve emniyet malzemelerini kullanarak kaya üzerinde bir ip boyuna ( 50 mt. ) kadar yapılan tırmanma şeklidir.

  • Uzun duvar tırmanışı:

Kaya tırmanma tekniklerini ve emniyet malzemelerini kullanarak bir ip boyundan daha yüksek olan kaya üzerinde yapılan tırmanış şeklidir.

  • Yapay duvar tırmanışı:

Genellikle kapalı alanlarda ( bazen açık havada ) kimyasal malzemeler kullanılarak yapılan sabit veya ayarlanabilen duvar sistemlerini içerisinde bulunduran genellikle müsabakalara yönelik yapılmış değişik boyutlarda duvarlardır.
değişik şekillerde ve değişik uzaklıklarda basamak ve tutamakları içermektedir. Top rope ( üstten emniyetli ip ) tekniğiyle
çalışma yapılmaktadır.

Dağcılık yapmak için en iyi zaman

Bir dağcılık gezisi için en iyi koşullar genellikle İlkbahar, Sonbahar ve Yaz başlarındadır. Bu mevsimler, daha keyifli ve istikrarlı hava koşulları sağlar ve dağcıların yoğun kar yağışı, aşırı soğuk veya sıcaklıklar ve kuvvetli rüzgarlardan kaçınmasını sağlar.

Birçok dağın belirli bir ‘zirve mevsimi’ vardır: bu zamanlarda tırmanışlar oralar için popülerdir. Yoğun sezonda, dağdaki tüm servisler (dağ kulübeleri, gondollar) tamamen işlevseldir. Bazı yollar sadece resmi tırmanış sezonunda açıktır. Olumsuz tarafı, sezonun açık olduğu ve özellikle hafta sonları veya tatil günlerinde popüler dağların çok kalabalık olmasıdır.

Kışlık dağcılık

Kış dağcılığı, özel ekipman ve daha kapsamlı bir teknik eğitim gerektiren dağcılıkta daha ileri bir aşama olarak kabul edilir. Kış koşulları tüm dağlara teknik zorluklar getirir. Ayrıca, yılın bu döneminde çığ riski daha fazladır. Kış dağcılığı, yalnızca profesyonel dağcılar için önerilir.

Dağcılık için gereken ekipmanlar

  • Dağcılık ipi
  • Dağcılık için tasarlanmış tırmanış kemeri.
  • Dağcılık kaskı (kaya düşmesinden korunmak için).
  • Karabinalar.
  • Bağlama aparatı
  • Kurtarma ekipmanı.
  • Dağcılık botları.
  • Kamp malzemeleri: 4 mevsim çadır, uyku tulumu (iklim koşullarını kontrol edin), sırt çantası.
  • Kramponlar.
  • Buz baltaları.
  • Dağcılık eldivenleri.

Türkiye’nin en iyi 10 tırmanış rotası

  1. Geyikbayırı, Antalya. Öztürk Kayıkçı, burayı keşfettikten sonra Geyikbayırı, Avrupalı ve Türk kaya tırmanışçılarının gözdesi haline geldi.
  2. Aladağlar, Niğde. Kayseri, Adana ve Niğde’nin arasında yer alan dağlar Anadolu’nun Alpleri olarak anılıyor.
  3. Kaynaklar, İzmir. Her yıl ilkbahar sonunda ‘Kaynaklar Kaya Tırmanış Şenliği’ adında amatör ve profesyonel sporcuların katıldığı eğlence dolu bir festival yapılıyor.
  4. Bafa gölü, Muğla. Bafa Gölü’nün kıyı manzarası eşliğinde kısa kaya tırmanışları (bouldering) için eşsiz, harika bir yer.
  5. Çitdibi, Antalya. Geyikbayırı tırmanış bölgesinin hemen yanı başında yer alıyor.
  6. Kaçkarlar, Rize. Her daim görebileceğiniz buzulları, gölleri ve yemyeşil ormanlarıyla dağcıların ilk tercihi.
  7. Ballıkayalar Kanyonu, Kocaeli. 1970’lerden bu güne tırmanış yapılan kanyonun her iki tarafı da önceden belirlenmiş 100’den fazla rotayla dolu.
  8. Datça, Muğla. En zor ve dik yamaçlı tırmanış rotalarından biri burasıdır.
  9. Uzundere, Erzurum. Bölgenin en önemli özelliği yazın kayada, kışın ise buz şelalesinde tırmanış imkânı vermesi.
  10. Cilo, Hakkari. Dağcılara göre burası Doğu Anadolu’nun tırmanış cenneti.

Dağcılık yapmak için dünyanın 10 en iyi noktası

1. Fransız Alpleri. Alpinizm beşiği, ikonik Mont Blanc da dahil olmak üzere çeşitli klasiklere sahiptir.

2. 4.000 metrelik zirveye sahip muhteşem bir dağ silsilesi olan Cordillera Blanca, Peru And Dağları’nda derinlere gizlenmiş durumda.

3. Her dağcı için nihai hedef Nepal. Görkemli Himalaya‘nın zirvesine çıkan dağ gezileri birkaç hafta sürüyor.

4. İsviçre Alpleri

5. Rusya Kafkas Dağları‘nda dağcılık kesinlikle listenizde olmalı! Sadece Avrupa’nın en yüksek zirvesi olan Mt Elbrus’a sahip değil, aynı zamanda tırmanacak başka heyecan verici dağlara da sahipler.

6. Kırgız dağları, Lenin zirvesinden Ala Archa dağlarına kadara listede yer almayı hak ediyor.

7. Ekvador Andes! Başlıca büyük yanardağlara sahiptir: Chimborazo (ülkenin en yüksek zirvesi) ve Cotopaxi.

8. Tüm rekorları kıran iki görkemli zirve için Arjantin’e gidebilirsiniz: Aconcagua, Amerika’nın çatısı ve Yedi Zirveden biri; ve Ojos del Salado, 6891 mt ile dünyanın en yüksek yanardağıdır.

9. Japonya Alpleri özellikle yeni başlayanlar veya daha büyük zorlukları sürdürme becerilerini geliştirmek isteyenler için idealdir.

10. McKinley Dağı olarak da bilinen Denali (6190 m), Amerika Birleşik Devletleri’ndeki en yüksek tepedir ve ayrıca Yedi Zirveden biridir. Alaska’da, Arctic Circle’a çok yakın bir yerde bulunuyor, bu yüzden sıcaklıklar donma noktasının altındadır!

Başarılı bir dağcılık için en iyi ipuçları

Dağcılık eğitimi: Dağcılık, harita okuma ve navigasyon becerilerinden ip çalışmasına ve dağın havasını anlamaya kadar değişen birçok farklı yönü öğrendikten sonra yapılması gereken bir spordur. Uzman tavsiyesi sunan iyi bir kuruluşla rezervasyon yaptırmayı kesinlikle göz önünde bulundurmalısınız.

Hazırlık ve planlama: Tırmanma için planlama ve hazırlık yapmaya zaman ayırın. Bu iyi harcanan zamanın yanında başarılı ve eğlenceli bir tırmanışa sahip olma şansınız, iyi hazırlanmışsanız çok daha yüksek olacaktır. Dikkatli bir planlama yapmanın yanı sıra, gitmeden önce her zaman kitinizi kontrol edin…

Dağcılık için ayakkabı: İyi bir çift sağlam dağcılık botuna yatırım yaptığınızdan emin olun. Yaz dağcılığı için sert bir çift yürüyüş ayakkabısı ile kurtulabilirsiniz, ancak kışlık dağcılık için krampon dereceli bir bot gerekecektir.

Dağcılık için yiyecek: Herhangi bir dağcılık seyahatinde bol miktarda yiyecek (ve su) taşıdığınızdan emin olun. Yiyeceklerin enerji açısından yüksek ve hafif olması gerekir. Birçok yüksek enerjili bar ve önceden paketlenmiş yemekler mevcuttur. Yiyecekler uzun keşif gezilerinde bozulabilir, bu nedenle taşıdığınız yemeğin lezzetli ve eğlenceli olmasının yanında dayanıklı bir yemek olduğundan emin olun!

Hava durumu izleme: Herhangi bir dağcılık seyahatine çıkmadan önce, yerel hava durumu tahminlerini aldığınızdan emin olun. Daha uygun hava koşulları için her zaman bir zirve girişimini başka bir güne erteleyebilirsiniz.

Acil barınma: Dağcılıkta aslında tamamen önlenebilir çok sayıda kaza ve yaralanma oluyor; çünkü insanlar dağ havasını hafife alıyorlar. Daima acil bir sığınak taşıyın, küçük ve hafifler, ancak hava aniden döndüğünde sizi elementlerden koruyan, hayat kurtarıcı olabilir. İki kişiden büyük grup sığınağına kadar birçok barınak mevcut.

Acil durumlar için yapılacaklar: Farklı acil durumlar için hazırlık yapmak ve pratik yapmak için biraz zaman ayırın. Yüksek seviyeli eğitim, düşünmeden tepki vereceğiniz anlamına gelir; bu, stresli bir koşulda karar verme yeteneklerinizin gelişmesini sağlar.

refik yılmaz

refikyilmaz.com.tr, Türkiye ve dünya da insanların hobi amaçlı aktivitelerini paylaşmak, neler yapabileceklerini göstermek ve genel kültürünü arttırmaya yardımcı olmak amacıyla kurulmuştur. Beğeni ve eleştirileriniz için teşekkür ederiz.

Bir yanıt yazın