You are currently viewing Dalgıçlık Rehberi Yeni Başlayanlar İçin

Dalgıçlık Rehberi Yeni Başlayanlar İçin

Dalgıçlık Rehberi Yeni Başlayanlar İçin

Yeni Başlayanlar İçin Dalgıçlık Klavuzu: Dalgıçlık hakkında temel bilgiler

Herhangi bir yeni hobi ile ilgileniyorsanız, dikkatlice araştırmanız önemlidir. Birçok hobi ya da spor gibi tüplü dalış yapmakta tehlikeli olabilir, fakat öğrendiğinizde harcadığınız zamana ve paraya değer.

Dalış sporu, en popüler etkinliklerden biridir. Serbest dalış veya şnorkelden farklı olarak, dalgıç tarafından sırtına takılan basınçlı oksijen tüpü ile de dalış yapılır. Bu aparat sayesinde uzun süre su altında dolaşabilirsiniz.

Tüplü dalış, ister benzetilmiş bir havuz ortamında, ister açık denizde veya açık suda olsun, sertifikalı eğitmenler tarafından öğrenmemiz gereken bir aktivitedir.

Dalgıçlık Rehberi Yeni Başlayanlar İçin
Dalgıçlık Rehberi Yeni Başlayanlar İçin

Öyleyse, tüplü dalışı araştırırken, üç şeyi göz önünde bulundurmanız gerekir:

  • Dalış yapmak mı istiyorsun? Veya nerede dalmak istiyorsun?
  • Nerede öğrenmek istersin?
  • Öğrenmek için yakınınızda sertifikalı eğitmenler var mı?

Sertifikalı dalgıç olmak

İstediğiniz dalış türü için internetten araştırma yapmak ve nerede eğitim alacağınıza karar vermek için diğer dalış eğitimi alan ve bu konuda yorum yapmış profesyonellerden ve öğrencilerden bilgi toplayabilirsiniz ve incelemelere göz atabilirsiniz.

Araştırmalarınızı yapıp karar verdikten sonra buraları arayabilirsiniz. Ya da daha iyisi, tesisleri görmek için buralara gidip bizzat şahit olabilirsiniz.

sertifikalı dalgıç eğitmenlerini tercih edin
Sertifikalı dalgıç eğitmenlerini tercih edin

Eğitmeninizin Sertifikalı Olduğundan Emin Olun

Tüplü dalış nispeten kolaydır, ancak başlamak için bir süre eğitim gerektirir. Türkiye’de rekreasyonel dalış için çok sayıda sertifikasyon kuruluşları bulunmaktadır, ancak en yaygın olarak kabul edilenler, dalış türlerine uyacak doğru fiyat ve seviyede birçok farklı kurs sunan PADI Dalış Okulu (Profesyonel Dalış Eğitmenleri Birliği) aracılığıyla yapılır. Dalıştaki amacınız deniz yaşamını tecrübe etmek, mümkün olabileceğinden daha derine dalmaktır.

Bu sitede, üye numarasını girdiğinizde, PADI üyesi hakkında size birçok bilgi verilecektir. Okulda bu numaraya ekli olarak size verilen adla eşleşmediği takdirde, numarayla ilişkilendirilmiş olan ad size söylenir. Size ayrıca elde ettikleri en yüksek profesyonel PADI derecesi verilecektir.

Öğreneceğiniz son iki şey, üyeliğinin şu anki durumu, güncel olup olmadığı ya da sona erdiği ve en son ne zaman yenilendiğidir. Bu şekilde eğitmenin sertifikalı olup olmadığını anlayabilirsiniz.

Giriş Seviyesi Sertifikasyonu Neleri Kapsar?

Tüplü dalışta giriş seviyesi sertifikası almak, onu bir PADI eğitmeninden veya NAUI eğitmeninden alma konusunda çok farklıdır, ancak bu sertifikasyonun kapsamı oldukça benzerdir. Her iki sertifika da dünya çapında kabul görmektedir ve 18 metreye kadar dalışlara izin vermektedir.

Bununla birlikte, bir PADI sertifikası almak için her zaman bir PADI sertifikalı profesyonel dalgıç eğitmeniyle dalmalısınız. Bir PADI veya NAUI giriş seviyesi sertifikası ömür boyu sürer. Birini veya ikisini birden alabilirsiniz.

Dalış Çeşitleri

  • Rekreasyonel Dalış

Spor dalışı olarak bilinen eğlence amaçlı dalışlar, genellikle açık devre tüplü ekipmanları veya tamamen otomatik elektronik kapalı devre sistemler ile eğlence dalışları için yapılır. Bu dalış türü, sırt çantalı ve ilk kez dalış yapan dalgıçlar arasında en popüler olanıdır, ancak denetimli olsa bile, tüplü ekipmanla dalış yapmak için hala bir dizi standart prosedür ve sertifikasyon gerekmektedir.

Rekreasyonel dalış
Rekreasyonel dalış – Dalgıçlık Rehberi Yeni Başlayanlar İçin
  • Teknik Dalış

Tec dalışı, rekreasyonel dalışın sınırlarını aşan ve bu nedenle dalgıç için daha büyük bir risk taşıyan bir tüplü dalış şeklidir. Teknik bir dalış yapmak için, bir kişinin özel donanımın yanı sıra daha önce dalışlara giriş yapmış çok sayıda tecrübesi ve kapsamlı ve gelişmiş bir eğitimi olması gerekir. Teknik dalışlar genellikle aşırı derinliklere ve uzun zamana sahiptir ve dalgıçlar genellikle diğer dalışlarda kullanılan standart nitroksa alternatif gazları soluyacaktır.

teknik dalış
Teknik dalış – Dalgıçlık Rehberi Yeni Başlayanlar İçin
  • Bilimsel Dalış

Su altında saha araştırması yapan profesyonel dalgıçlar genellikle önce deniz bilimcileridir ve sonra dalgıçlar olarak eğitim görürler. Bilimsel dalış, üniversiteler tarafından sıklıkla yürütülen daha büyük çalışmaların bir parçasıdır, ancak bu dalışlar, teknik dalışlara kıyasla oldukça sığ olma eğilimindedir.

  • Kamu Güvenliği Dalışı

Bu dalışlar acil servisler ve kolluk kuvvetleri tarafından yürütülür ve bu nedenle, sıfır görüşlü sular ve kimyasal olarak kirlenmiş alanlar dahil olmak üzere dalgıçların giremediği diğer tüm koşullarda düzenli olarak gerçekleşir.

  • Profesyonel Dalış

Dalış yapmak için para ödeyen herkes profesyonel bir dalgıç olabilir. Profesyonel bir dalgıç olmak için, sertifikasyon ve eğitim almanız ve ayrıca her birkaç ayda bir belirli miktarda dalış süresi geçirmeniz gerekir.

Birçok profesyonel dalgıç öğretmenlik yapmak ve çalışmak için yurtdışına gitmekle birlikte, farklı ülkelerin her biri için uygun olması gereken dalış için gerekli olan farklı prosedürlere ve sertifikalara sahip oldukları unutulmamalıdır. Türkiye’de bir dalış eğitmeni kalifikasyonu, Meksika veya Bali’deki aynı seviyedeki kalifikasyona uymayabilir!

Dalgıç Ekipmanları

Herhangi bir spor ya da hobi için uygun ekipmanın tümüne sahip olmak çok önemlidir. İşte satın almanız veya kiralamanız gereken donanımlar. Her şeyi aynı anda satın almanıza gerek yok. Ben sadece kaliteli bir dalış maskesi ile başlamanızı öneririm.

dalış ekipmanları
Dalış ekipmanları – Dalgıçlık Rehberi Yeni Başlayanlar İçin
Dalış Maskesi ve Şnorkel:

Bir dalış maskesi, gözlerinizle su arasında, dalış ırasında net bir şekilde görmenizi sağlayan bir boşluk yaratırken, kulaklarınız ve sinüsleriniz de dalış sırasında basıncı eşitlemenize yardımcı olur. Şnorkel maskenin sol tarafına takılır ve isteğe bağlıdır, ancak olması iyidir.

Birincil Regülatör:

Bu parça hava tankınıza takılır ve soluduğunuzda havayı size doğru iter. Birincil arızalarınız durumunda yedeklemeniz gereken ikincil bir regülatör vardır. Adı verilen ‘ahtapot’ her zaman parlak sarıdır, bu nedenle acil durumlarda hızlı bir şekilde bulunabilir. Her ikisi de vücudunuzun sağ tarafında maskenize yönlendirilir.

Dalgıç Elbisesi (Wetsuit):

İki tipte gelir: wetsuits ve skin. Wetsuit’ler tipik olarak köpük neopren kauçuktan yapılır ve tipik olarak spandex veya Lycra’dan (bazıları astarlarla birlikte gelir) yapılan kaplamalardan daha kalındır.

Bir dalış elbisesinin önemi, su vücut sıcaklığını havadan 20 kat daha hızlı düşürdüğü için, vücut sıcaklığını korumasıdır. Diğer giysiler sizi çiziklerden ve sıyrıklardan koruyabilir ancak sıcaklığınızı kontrol etmenize yardımcı olmaz.

Ne tür bir kıyafete ihtiyacınız olduğundan emin olmak için dalış sıcaklığını öğrenmelisiniz. Ancak, en önemli kısım rahat olmasıdır. Dalış koruma tertibatı, hareketi veya nefes almayı kısıtlamadan vücuda uygun şekilde oturmalıdır.

Yüzgeç (Fins):

Dalış yüzgeçleri dalış deneyimi için büyük bir fark yaratır. Su havadan 800 kat daha yoğundur, bu nedenle hareket etmek için güç ve çaba gerekir.

Yüzgeçler temel olarak bacak kası hareketlerinizi su içinde hareket etmenize yardımcı olan güce dönüştürür. Büyüklük ve sertlik açısından çeşitli yüzgeç tipleri vardır. Güçlendirilmiş bacak ve kalça kaslarına sahip deneyimli dalgıçlar, daha uzun, daha sert bir yüzgeç ile iyi sonuç alırken, yeni bir dalgıcın daha hafif ve daha esnek bir yüzgeç seçmesi daha iyi olacaktır.

Dalgıç Tüpleri (Tank):

Şişeler veya tüpler olarak da bilinen dalış tankları, dalış ekipmanınızın en önemli parçasıdır çünkü su altında nefes almanızı sağlayacak oksijeni içerirler. Bu nedenle, düzenli olarak kontrol edilmeleri ve güncel tutulmaları gerekir.

Yüzdürme Kontrol Cihazı (BCD ):

Genellikle sadece ‘BC’ olarak adlandırılan, dalış ekipmanınızın en önemli parçalarından biridir. BC’nizin asıl kullanımı su içinde hareket etmenize yardımcı olmaktır. Konumunuzu sisteme hava ekleyerek veya bırakarak kontrol edebilirsiniz.

Ünite, herhangi bir derinlikte nötr yüzdürme elde etmenize izin verecektir. Tıpkı bir sırt çantası gibi sığar ve hava tankınıza bağlanır. Çabuk açılan tokaları olması, rahat ve sıkı olmayan ayarlanabilir kayışları olması önemlidir. Zinde ve operasyonel kolaylığı test etmek için en sık kullandığınız eşofmanla satın almak istediğiniz ürünü denemek her zaman en iyisidir.

Ağırlık Kemeri:

Ağırlık kemeri, bir dalgıcın seçtikleri derinliğe yumuşak bir hızda ulaşmalarına, bu derinliği korumasına ve ağırlıkların kayış üzerindeki yerini ayarlayarak suda bile kalmasına yardımcı olur.

BCD’ye çok benzerdir, ancak suda kullanmak biraz daha basittir. Ancak suya girmeden önce yapılması gereken bazı hesaplamalar vardır.

Kilonuzu, dalgıç elbisenizi, yüzer halde kalmasını istediğiniz derinliği, tanklarınızı (ağır oldukları fakat aynı zamanda hava ile dolu oldukları için) ve ayrıca bir dalgıç olarak deneyimlerinizi hesaplamanız gerekecektir. Suyun içinde manevra yapabilmek için kayışın nasıl ayarlanacağını bilmelisiniz.

Dalgıç Basınç Ölçer (SPG):

SPG, tanklarınızda ne kadar hava bulunduğunu ölçer; böylece dalışınızı ne zaman güvenli bir şekilde sonlandıracağınızı ve havasız olmadan çıkışınıza ne zaman başlayacağınızı bilirsiniz. İki tip Dalgıç Basınç Göstergesi vardır: Analog ve entegre.

Analog olanlar, standart özelliklere sahiptir. Sayıları olan bir yüzeye ve tankta ne kadar hava kaldığını gösteren bir göstergeye sahiptir. Havanın bir çıkış için size ne kadar süre dayanacağını belirlemek sizin sorumluluğunuzdadır.

Entegre SPG’ler, dalış bilgisayarları veya su altındayken sahip olabileceğiniz diğer enstrümanlar ile birleştirilmiştir. SPG’ler ayrıca hava gösterge konsolu, entegre bilgisayar, basınç göstergesi veya gösterge konsolu olarak da bilinir.

Dalış Bilgisayarları:

Bir dalış bilgisayarıyla ilgili en iyi şey , her fiyat aralığında bir tane bulunmasıdır. Giriş seviyesinden biri ile başlayabilir ve hobiye daha fazla girdikçe ve becerileriniz arttıkça yükseltme yapabilirsiniz. Temel tüplü dalış bilgisayarları size derinlik, yön ve tank durumu hakkında bilgi verecektir.

Gelişmiş olanları almanız durumunda, geliştirmek için yeni bir bilgisayar almaya gerek kalmadan sadece yazılım güncellemeniz yeterli olacaktır. Bir tane almadan önce profesyonellerden ve arkadaşlarınızdan fikir alabilirsiniz.

dalış bilgisayarı
Dalış bilgisayarı – Dalgıçlık Rehberi Yeni Başlayanlar İçin
Çeşitli Ekipmanlar:

Göz önünde bulundurmanız gereken birkaç isteğe bağlı donanım parçası vardır. Bir dalış ışığı sadece geceleri dalmak için değil, deniz yaşamını görmek için yarıklara bakmak için de faydalıdır. Olta ya da ağlara takılma durumunda bir dalış bıçağı bulundurmanız iyi bir fikirdir. Son olarak tüm balık ve deniz yaşamının fotoğraflarını çekmek için bir kamera alabilirsiniz.

Suya Girmeden Önce Fobinizi Belirtin

Eğitmeninizin (veya birden fazla varsa tüm eğitmenlerin) fobinizi bilmesini sağlamalısınız, böylece sizi başlangıçta sizleri rahatlacak uygulamalar ve konuşmalar yapabilirler. Ayrıca, size yardıma ihtiyacınız olduğunu belirteceğiniz, size özel bir el işareti öğretecektir. Suya girmeden önce sınıf eğitiminizde öğreneceğiniz el işaretleri ile size rehberlik edebilirler ve bu işe yaramazsa, sizi sakin bir şekilde yetiştirir.

Dalış yapmadan önce bunu bilmek ve eğitmen tarafından güvence altına alınmak, bir kez daldığınızda kendinizi daha güvende hissetmenize yardımcı olacaktır.

Suya Girdikten Sonra Sakin Olmaya Çalışın

Bir eğitmen yardımcı olacaktır, ancak kendinizi nasıl sakinleştireceğinizi de bilmeniz sizin için önemlidir. Beyniniz size ne söylerse söylesin, her zaman yapmak istediğiniz veya başarmak istediğiniz bir şeyi yaptığınızı ve başardığınızı söyleyen bir sözü tekrarlayın. Sözü ve nefes tekniğini birleştirin.

Beyninizin size söylediklerinin dışına odaklanacak bir şeye ihtiyacınız varsa ve kendinizi söze odaklayamazsanız, regülatörün sesini dinleyin. Bunlar işe yaramazsa, eğitmeninizle iletişim kurmak için el sinyallerini kullanın, ancak çok geç olana ve panikleyene kadar beklemeyin.

Dalış Güvenliği

Dekompresyon Hastalığı: Vücutta ki azot dokularda bir çözelti olarak depolanır ve kan kabarcıklarına dönüşür. Bu kabarcıklar dokulara, bazen kalıcı olarak zarar verebilir ve çok tehlikeli olabilen kan damarlarını tıkayabilir. Bu hastalığın teşhisi, akciğerlerin, omuriliğin veya beynin fonksiyonunun azalması veya işlevsizliğidir.

Arteriyel Gaz Embolisi (AGE):

AGE ayrıca azot kabarcıklarını da içerir, ancak bu kez kabarcıklar kan damarlarına ve dokuya zarar vermez, kan dolaşımına girer ve beyine doğru ilerlerler. Bu çok ciddi bir dalış tıbbi durumudur ve en kısa sürede tedavi edilmesi gerekir; bu nedenle, aşağıdaki belirtilerden herhangi biri dalıştan sonra meydana gelirse, en yakın hastaneye gidin: cildin karıncalanması veya uyuşukluğu, kısmi veya tam felç veya bilinç kaybı.

Pulmoner Barotravma: Pulmoner Barotravma genellikle iki nedenden biriyle oluşur: 1) çıkış sırasında yanlış nefes alma veya 2) solunum sisteminde bir enfeksiyonla dalış. Bu, genellikle sadece biraz nefes darlığı, bazı göğüs ağrıları ve bazı ses kısıklıklarına neden olduğu için dalışın neden olduğu daha az ciddi bir tıbbi durumdur.

İç Kulak Barotravması: Bu, basınçlı bir kabinde uçarken ya da dağlara doğru giderken yaşadıklarınızla çok benzerdir ve rakımdaki değişiklikler kulaklarınızda baskıya neden olur. Bunun yeterince sık olması baş dönmesine veya işitme kaybına neden olabilir.

Dalış Sırasında Güvenliğinizi Artırabilirsiniz

İnsanların birçok durumda güvenliğini artırmak için yapabilecekleri birçok şey var ve dalış bunun sadece bir örneği. Bisiklet sürerken sizi koruması için kask takmanız veya arabadayken emniyet kemeri takmanız kaza sırasında camdan fırlamanızı önlediği gibi.. Peki tüplü dalış yaparken güvenliğinizi artırmak için yapabileceğiniz şeylerden bazıları nelerdir?

Rahat Değilseniz Dalış Yapmayın:

Dalış yapmadan önce sizi rahatsız eden birşeyler varsa dalış yapmamalısınız. Örneğin bölge hakkında yeterince bilgi sahibi değilseniz ve hazır olmadığınızı düşünüyorsanız, o zaman dalış yapmayın.

Eğer yeni bir dalış partneriyseniz ve bu kompleksi henüz bir dalış için yeterince iyi tanıdığınızı hissetmiyorsanız, su koşullarından emin değilseniz, dalış konusunda kendinizi rahat hissetmemeniz için herhangi bir nedeniniz varsa ve sadece içgüdüsel bile olsa dalış yapmayın.

Daima bir Dalış Arkadaşınız Olsun:

Hem PADI hem de NAUI tarafından, her zaman bir dalgıç olsanız bile, bir arkadaşınızla dalmanız önerilir. Başka bir dalgıç, eksik bir şeyi tespit edebilir veya sizi sudaki bir tehlikeye karşı uyarabilir; böylece ikiniz de güvende olabilirsiniz. Tehlike anında sudan çıkmanıza yardımcı olacaktır.

Yükselirken Asla Nefesini Tutmayın:

Yükselirken yanlış nefes almanın neden olabileceği yukarıda belirtilen çeşitli tıbbi durumlar nedeniyle (hangi derinlikte olursanız olun) düzgün nefes almanız gerekir ve daha derinlerde, sadece nefes alırken vücudunuzun basınca uyum sağlaması için aralıklarla durmanız gerekir.

Çevrenizin Gözetmeni Olun:

Yukarıda belirtildiği gibi, dalgıçların en sık yaralandığı durumlardan biri su altındaki şeyleri kesmek ve kazımaktır. Etrafınızdakilere dikkat etmek önemlidir, böylece zarardan uzak durabilirsiniz. Su altında size zarar vermek isteyebilecek canlılar da vardır, bu nedenle gözlerinizi her yönden açık tutmaya dikkat edin.

Asla Panik Yapmayın:

Yakınınızda potansiyel olarak tehlikeli bir şey olsa bile, asla panik yapmamalısınız. Önemli olan şeyin güvenliğiniz olduğunu unutmamanız gerekir.

“Dalışınızı her zaman önceden planlayın; sonra plana sadık kalın. ”:

Bu, tüm tecrübeli dalgıçların sloganıdır. Dalışınızı planlamanız gerekir. Aşağıda nasıl bir şey olduğunu bilmeniz gerekir. Konumu daha önce dalmış olan kişilere sorun, internetten resimleri ve o yerin deniz haritalarını arayın. Nereye dalış yapacağınızı, hangi rotayı kullanacağınızı, ne göreceğinizi ve nasıl geri döneceğinizi planlayın. Ve sonra bu plana mutlaka sadık kalın.

Kullanmadan Önce Tüm Dalış Ekipmanlarını Kontrol Edin:

Bu kontroller dalış yerinden ayrılmadan önce ve tekneye giderken yapılmalıdır. Tüm ekipmanların doğru bir şekilde takıldığından ve çalıştığından, tüm göstergelerin düzgün şekilde okunduğundan ve oksijenin aktığından emin olmak için defalarca kontrol etmeniz önemlidir.

Bir Dalıştan Önce Alkol İçmeyin veya İlaç Kullanmayın:

Alkol, kanınızı incelterek ve su altındaki bilincini kaybetmenize neden olarak ciddi sorunlara neden olabilir. Yapmasa bile, diğer yaralanmalara veya tıbbi durumlara yol açabilecek kötü kararlar vermenize neden olabilir.

Doktorunuza Tüplü Dalıştan Önce Sağlık Sorunlarınızı Sorun:

Dalış sağlığınızla ilgili başka hususlar üzerinde etkili olabilir, eğer zaten sağlık durumunuz varsa, doktorunuza bunu yapmanız gerektiğini veya hastalığın derinlemesine olup olmadığını sormanız önemlidir.

Mağara Dalışı Yapmayın:

Mağara dalışı, yalnızca diğer profesyonel mağara dalıcıları tarafından eğitilmiş ve mağaraların durumu hakkında bilgilendirilmiş kişiler tarafından yapılması gereken bir dalıştır. Birçok su altı mağara sistemi labirenttir ve nasıl geri çekileceğine dair bir zihinsel haritanız yoksa ya da mağara dalışı ekibine sahip değilseniz, orada kaybolmak çok tehlikeli olabilir.

refik yılmaz

refikyilmaz.com.tr, Türkiye ve dünya da insanların hobi amaçlı aktivitelerini paylaşmak, neler yapabileceklerini göstermek ve genel kültürünü arttırmaya yardımcı olmak amacıyla kurulmuştur. Beğeni ve eleştirileriniz için teşekkür ederiz.

Bir yanıt yazın