You are currently viewing Dart Rehberi Yeni Başlayanlar İçin

Dart Rehberi Yeni Başlayanlar İçin

Dart Rehberi Yeni Başlayanlar İçin

Dart Rehberi Yeni Başlayanlar İçin
Dart Rehberi Yeni Başlayanlar İçin

Yeni Başlayanlar İçin Dart Klavuzu: Dart hakkında temel bilgiler

Dart nedir?

Dart, ufak okların hiçbir yardım olmadan el ile iç içe renkli halkalardan ve bunları kesen üçgen dilimlerden oluşan bir hedefe atılıp puan kazanılmaya çalışılan bir spordur. Dünyada en yaygın oynanan dart türünde belirli bir skordan başlanarak geriye gidilir ve tam olarak sıfır puana ilk ulaşan taraf o eli kazanır.

Dart nasıl oynanır?

Dart oynaması çok zevkli ama ustalaşması çok zor olan bir oyundur. Dart’ın güzelliği ise sadeliğidir, çok fazla kural vs. içermez. Herkes bir dart alıp dart tahtasına atabilir. Dart oynamayı öğrenmek, ok tutmak ve fırlatmak için temel bir atış seviyesi geliştirmekle başlar. Temel prensipleri çözdüğünüzde, barda veya evde oynamak için popüler oyunlara geçebilirsiniz.

Dart, klasik bir kıl tahtası üzerinde çelik uçlu dart ile veya elektronik bir dart tahtası veya basit bir yumuşak uç tahtası üzerinde yumuşak uçlu dart ile oynanabilir. Bazı elektronik kartlar çelik uçlu dart kabul etmektedir. Bu makalemizde dart oynama hakkında genel bir özet vereceğiz.

Eğer tam bir acemi iseniz veya birkaç kez dart oynadıysanız ve daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız, bu sizin için bir rehber olacaktır.

dart nasıl oynanır?
Dart nasıl oynanır? – Dart Rehberi Yeni Başlayanlar İçin

Dart Tekniği

Öncelikle dart tekniğini geliştirmeniz gerekecek. Dart duruş, tutuş, nişan alma ve atma temellerini uygulayıp kendinize en uygun tekniği bulacaksınız. karavana atmaktan daha az endişe duyacaksınız ve arkadaşlarınızı barda oynarken gördüğünüzde eğlenceye katılmak konusunda daha emin olacaksınız.

Başlamak için, tutarlı bir şekilde dart atma hakkındaki makalemizi yakında ekleyeceğiz.

Özetlemek gerekirse, tutuş rahat olmalı, ancak kontrolü koruyacak kadar sağlam olmalıdır. Çok sıkıca tutmayın. Bu yeni başlayanlar arasında yaygın bir hatadır. “Kalem” tutacağınız baş parmak ve işaret parmağınızla dartı tutmalısınız, orta parmakla alttan destek vermelisiniz.

Duruşunuz rahat olmalı, atış eliniz tarafındaki ayağınız önde ve arka ayağınızla açısı 45 derece olmalıdır. Bununla birlikte kendi duruş şeklinizi ve tekniğinizi zamanla kazanacaksınız.

Dart atma duruşunuzu en iyi nasıl yapacağınız konusunda daha fazla bilgi için ipuçlarını yakında paylaşacağız.

Son olarak, dart atışı üç bölümden oluşur: Kurulum, kol hareketiniz ve aynı atışı takip etmeniz. Bunları bir araya getirmek doğruluğunuzu artıracak ve sizi daha tutarlı bir oyuncu yapacaktır.

dart tekniği
Dart tekniği – Dart Rehberi Yeni Başlayanlar İçin

Dart uygulaması

Çoğu insan yukarıda belirtilen beceriler de dahil olmak üzere dart alıştırması için zaman harcamaz. Bunun yerine, en yaygın yaklaşım burada bir Kriket oyunu oynamaktır. Birkaç oyundan sonra biraz iyileşme görmeye bile başlayabilirsiniz, ancak sürdürülebilir bir durum olmayacaktır.

Tecrübe kazanmanın gerçek yolu pratik yapmaktır. Ama kendi başınıza dart pratiğini nasıl yaparsınız? Sadece tahtaya rastgele dart atmak oldukça sıkıcı olabilir. En iyi yol, becerilerinizi geliştirirken sizi eğlendirecek birkaç dart oyunu bulmaktır.

Dart oynamak rahatlatıcı olabilir, odaklanma yetinizi iyileştirebilir ve zihninizi eğitebilir.

Dart oynamanın temelleri

Kavrama ve atma tekniğinizle ilgili bir miktar kas hafızası geliştirdiğinizde kuralları öğrenmenin zamanı gelmiştir. Ancak oyunu oynamadan önce, hemen hemen her oyuna uygulanan bazı kurallar ve puanlamalar vardır. Bu kurallar aynı zamanda ligde ya da herhangi bir barda bir oyuncuya karşı oynarken bilmeniz gereken temel dart kurallarını kapsar.

Temel dart kuralları

Kural 1

Her oyuncu, tur başına üç dart almalıdır.

Kural 2

Her oyuncu her turdan sonra dartlarını tahtadan çıkarmalıdır. Ancak sadece atış noktaları belirledikten sonra dartlarınızı çıkarmalısınız (Bkz. Kural 6).

Kural 3

Bir dart tahtaya isabet etmez veya tahtadan düşerse, oyun dışı demektir. Tekrar atılamaz. Daha önce tahtada kalmış ve sonrasında düşmüş dartlar içinde bu kural geçerlidir.

Kural 4

Atış esnasında yanlışlıkla bir dartı düşürürseniz alıp tekrar atabilirsiniz.

Kural 5

Fırlatma çizgisini geçemezsiniz. Standart fırlatma hattı tahtadan yaklaşık 2.5 mt uzaklıktadır. Bu açıkça işaretlenmelidir.

Kural 6

Tur bitene kadar dartlarınızı tahtadan çıkarmamalısınız. Bazı oyuncular hemen çıkartarak yerini işaretlediklerini sanırlar ama bu hatadır.

Kural 7

Dartınızın tahtadaki yerini kontrol etmek için fırlatma çizgisini bırakabilirsiniz, ancak üç dart dönüşünüzün sonuna kadar dart’a DOKUNAMAZSINIZ.

Kural 8

Rakip oyuncular her maçtan önce ve sonra el sıkışmalı. Dart, uzun süredir iyi bir sportmenlik geleneğine sahip olan köklü bir oyundur. Gündelik bar maçlarında bile temel sportmenlik gözetilmelidir.

Kural 9

Maç başlamadan önce kimin başladığını kaydedin ve unutmayın.

Kural 10

3 veya daha fazla oyunculu oyunlarda oyuncu sırasını belirleyin. Bunu rastgele, alfabetik olarak veya boy uzunluğuna göre karar verebilirsiniz.

Kural 11

Eğer oyuncu olmayanlar skor tutuyorsa, sessiz kalmalı ve bir oyuncuyu sırası boyunca rahatsız etmemelidir. Tutucu, yeni atışa geçmeden önce her puanı doğrulamalıdır.

Kural 12

Oyuncunun atış alanının yaklaşık 60 cm yakınında kimse olmamalıdır. Ve hiç kimse fırlatma çizgisi ile dart tahtası arasında olmamalıdır.

Kural 13

Maçı kazandınız ancak elinizde hala dart olsa bile oyun biter. Kalan dartı atmaya gerek yoktur.

Hangi oyunu oynarsanız oynayın yukarıdaki kurallar standarttır.

Dart Puanlama Temel Bilgileri

Dart scorboard

En başta doğru dart puanı tutmanız için skor tahtası gerekir. Elektronik bir dart tahtası üzerinde oynuyorsanız, skor tahtası büyük olasılıkla kabine eklenecek ve puanları otomatik olarak kaydedecektir. Geleneksel kıl dart tahtası üzerinde oynuyorsanız, temel bir tebeşir skor tahtası veya kuru silme tahtası kullanabilirsiniz.

dart skor tahtası
dart skor tahtası örneği

Puanlama ızgarası önceden yazdırılmadıysa, kendi ızgaralarınızı kolayca bir panoda oluşturabilirsiniz. Dart puan tahtası, tahtadan en fazla 45 derecelik bir açı ile dart tahtasından 120 cm uzağa monte edilmelidir. Çetele atıcı tarafından açıkça görülmelidir. 01 oyunlar için, tebeşirci (veya siz) puan tablosunun dış sütunlarında sırayla yapılan puanları işaretleyeceksiniz. Kalan toplam puan iki orta sütunda geçecektir.

Tebeşirciye kaç puan attığınızı veya kaç puanınız kaldığını sorabilirsiniz. Ancak tebeşire dışardan kombinasyonlar hakkında soru soramazsınız. Kombinasyonları ezberlemeniz sizin için çok iyi olacaktır.

Dart Puanlamada Matematik Hataları

Kesin dart puanı, temel aritmetik becerilerimizin gerçek bir testidir. Aritmetinizde bir hata yaparsanız (yani 01 oyunlarda çıkarma hatası veya Kriket maçlarına eklenme hatası), bir sonraki dönüşünüzden önce bu hatanın düzeltilmesi gerekir. Çiftler halinde, hata takım arkadaşınızın bir sonraki dönüşünden önce düzeltilmelidir.

Siz veya takım arkadaşınız bir sonraki dönüşe başladığınızda hata devam ederse, puan yazıldığı gibi kalır.

01 Oyunlarında Dart Puanlama (yani 301 veya 501)

301 ve 501 gibi 01 maçta Dart Dart oldukça basittir. Oynadığınız oyuna bağlı olarak, üstteki toplam sayı ile başlarsınız. Böylece, 501’lik bir oyun için, skor tablosunun en üstüne 501 yazarak başlayacaksınız. Daha sonra her bir dönüş için toplam puanı dış sütuna kaydeder ve ardından bu sayıyı toplam puandan çıkarır ve kalan puanı iç sütunda güncellersiniz. Her dönüşten sonra kalan puan not edilmelidir.

Dart puanlama için detaylı bilgiyi önümüzdeki günlerden paylaşacağımız yazımızda okuyabilirsiniz.

Popüler Dart Oyunları Nasıl Oynanır?

Şimdi, tipik olarak kıl ve elektronik dart tahtalarında oynanan gerçek oyunlara dalma zamanı. En popüler dart oyunu, bugüne kadar hep Kriket oyunu olmuştur.

Kriket oynamayı öğrenmek için bu yazımızı paylaşacağız.

Anlaması çok kolay bir oyundur, ancak bazı popüler varyasyonların yanı sıra temel bilgilerini gözden geçirmelisiniz.

Örneğin, standart Kriket 20, 19, 18, 17, 16, 15 ve Bull numaralarını hedef alarak oynanır. Sayı, rakibiniz için hala açıksa (henüz kapatmamışlarsa) puan kazanabilirsiniz. Tüm numaraları kapatacak ve ilk puan kazandıracak olan kazanır. Kriket, sırayla, farklı sayılarla ve birden fazla oyuncu ile puanlı veya artsız (yeni başlayanlar için eğlenceli) oynanabilir.

Kriket’in yanı sıra 01 Oyunları, Around the World, Halve-It, Legs ve daha fazlasını içerir. Her oyun açıklaması, kurallara, puanlamaya ve varyasyonlara genel bir bakış sunar.

Dart oynamanın temellerini öğrendiyseniz ve bir sonraki adıma geçmeye ve kendi tahtanızı veya kendi dart setinizi satın almaya hazırsanız, devam edelim.

Dart Ekipmanları

Yeni nesil dartların girmesiyle, etkileşimli özelliklere, programlanmış oyunlara ve diğer zillere ve ıslıklara sahip bir elektronik panele sahip olmaya başladık. Geleneksel dartlara göre çok daha güvenli olmalarıda popülerliğini arttırmaktadır.

Piyasada seçilebilecek çok sayıda dart var, birçoğu kendine özgü ve yenilikçi malzemeler, şekiller ve tasarlanmış performans özelliklerine sahipler.

Yumuşak uçlu dartlar çoğunlukla elektronik dart tahtalarında kullanılır. Diğer dartlar duvarımızı delebilir ve zarar verebilir.

Dart yaklaşık 16 cm uzunluğundadır. Sivri ucu metaldir; hedefe şaşmadan gitmesi için arkasına bir tüy takılıdır. Çapı 45 cm olan nişan tahtası, 1’den 20’ye kadar değerlerin yazılı olduğu 20 dilime bölünmüştür. Numaralama, yüksek ve düşük değerler ard arda gelecek biçimde düzenlenmiştir.

Ekipmanlar

Dart (ok)

Kendiniz için doğru malzemeyi ve tekniği tespit etmek tamamen bir deneme ve yanılma sürecidir ve kişiye göre farklılıklar gösterir. Eğer mümkün olursa dartlarınızı satın almadan önce denemeniz önerilir.

elektronik dart
Elektronik dart
1.Tip (uç)

Steel (Çelik) ve Soft (Plastik) olmak üzere iki ayrı tipi vardır. Bizim burada genel olarak üzerinde duracağımız steel tip, klasik dart olarak bilinen ve bristle (kıl) boardlar üzerinde kullanılan sabit veya hareketli çelik uçlu dartlardır. Soft yani plastik uçlu dartlar ise üzerinde delikler olan plastik veya elektronik boardlarda kullanılır. Soft yani plastik uçlar da hareketli çelik uçlar gibi barrele vidalanarak tutturulur.

Dartlarınızın ucuna her zaman özen gösterin. Özellikle evde dart atarken, ucunda metal çapak olan dartlar, board’dan liflerin dökülmesine ve boardun ömrünün kısalmasına sebep olur. Ayrıca uçları bilemeniz gerektiğinde aşırı sivriltmemeye dikkat edin. Uçlar üzerinde su zımparası ile yapılacak yatay zımparalama, dartın boarda daha sıkı tutunmasını sağlar.

2. Barrel (gövde)

Dartın ana parçasıdır. Aslında dart dendiğinde kastedilen parça budur. Piyasada farklı markalara ait çeşitli şekil ve ağırlıklarda pek çok barrel bulabilmek mümkün.

Dartlar günümüzde tungstenden üretiliyor. Tungsten bilinen en ağır katı metal olma özelliği ile aynı ağırlıktaki pirinç alaşımlı dartlardan neredeyse yarısı kadar ince dartlar üretilmesine imkan veriyor. Bu sayede dartları çok daha yakın atma şansınız artıyor. Özellikle yüksek tungsten oranlı (max. %97) ve uzun barelli dartlar daha kolay 180 atmak için ideal gibi görünse de, eğer bu kadar ince bir dartı kontrol etmekte zorlanırsanız ince dart kullanmak önemini kaybedecektir.

Yeni başlayan oyuncuların bir çoğu “ideal dart ağırlığı kaç gram olmalı” sorusunu sorar. Aslında bu soruya verilecek doğru bir cevap olmadığını söylemeliyim. İki dünya şampiyonundan Raymond von Barneveld 25 gram , Dennis Priestley ise 14 gram dartlarla oynuyorlar. Bu açıdan bakıldığında bir rakam belirlemek anlamsız gibi geliyor. Ama yine de yeni başlayanlar için bir rakam vermek gerekirse; eğer soft-tip oynuyorsanız makinenin müsaade ettiği en ağır dart ile( ~20 gram), steel-tip oynuyorsanız 22- 24 gram dartlar ile başlamanızı öneririm.

Dart yüzeyi ve şekli markalar ve modeller arasında çeşitlilik gösteriyor. Çok farklı şekillerde dartlar bazı teorik avantajlar ve dezavantajlar sağlar. Ayrıca dart yüzeyi de kontrolü arttırmak adına, pürüzlü, halkalı ve düz olarak üretilir. Siz yine kendinize en uygun olan şekli seçmeye çalışın.

3.Stem (şaft)

Barrelin arkasına takılan ve flightı tutan parçaya şaft deniyor. Naylon, alüminyum ve titanyumdan üretilen şaftlar piyasada genellikle ex.short, short ve medium olmak üzere 3 ayrı boyda (yurt dışında long da var) bulunabilir. Şaftın boyu ve ağırlığı, dartın uçuş dinamiği ile yakından ilgilidir. Hangi boy şaftın size uyduğunu yine deneyerek öğrenebilirsiniz.

Malzeme olarak Naylon şaftlar en ucuz seçenektir. Kırıldığı zaman kolaylıkla değiştirilebilse de genellikle vidasından kırıldığı için içeride kalan parçayı çıkartmak uğraştırır. Bu olduğunda, bir tornavidayı kızdırıp, içeride kalan parçaya soktuktan sonra ters yöne çevirerek kolayca çıkartabilirsiniz. Naylon şaftlarda genellikle flightı şaft üzerinde sabitleştirmek için metal halkalar kullanılır.

Alüminyum şaftlar, naylonlara oranla daha pahalıdır ama daha da sağlamdır. En kötü yanı dart düştüğünde yamulabilir ve yamulduğunda eski düz haline getirmek neredeyse imkansızdır. Alüminyum şaftlar naylon şaftlara göre daha ağırdır.

Titanyum şaftlar, en hafif ve en sağlam şaftlardır. Alüminyum şaftların tüm avantajlarına sahip olmakla birlikte, piyasadaki en pahalı şaftlar titanyum olanlarıdır.

4.Flight (kanat)

Dartın düzgün uçmasını sağlayan parçadır. Piyasada çeşitli şekil ve binlerce farklı desende çeşitli materyallerden üretilmiş flightlar vardır. İdeal veya doğru bir flight şeklinden bahsetmek mümkün değildir. Kullandığınız dartın ağırlığı ve atış stilinize göre, sizin için doğru flightı tespit etmek yine bir deneme yanılma sürecinden ibarettir.

Flightlar her zaman tam olarak açılmış şekilde (birbirleri ile 90° açı yapacak şekilde) kullanılmalıdır. Kötü açılmış veya yırtılmış flightlar ile güzel sonuçlar elde etmek mümkün değildir. Flightların yırtılmasını engellemek ve arkadan gelen dartın vereceği hasarı azaltmak için alüminyumdan yapılmış flight protector kullanmanızı öneririm.

 

refik yılmaz

refikyilmaz.com.tr, Türkiye ve dünya da insanların hobi amaçlı aktivitelerini paylaşmak, neler yapabileceklerini göstermek ve genel kültürünü arttırmaya yardımcı olmak amacıyla kurulmuştur. Beğeni ve eleştirileriniz için teşekkür ederiz.

Bir yanıt yazın