You are currently viewing Doğu Anadolu Bölgesi Turizm Rehberi

Doğu Anadolu Bölgesi Turizm Rehberi

Doğu Anadolu Bölgesi Turizm Rehberi

Pontus ve Toros Dağları’nın birleştiği Doğu Anadolu Bölgesi, yüksek kotlara, şiddetli bir kış mevsimine ve Anadolu platosuna göre daha fazla yağış alan engebeli bir iklime sahiptir. Zirvelerin ortalama yüksekliği 2.000 metreden fazladır. Ağrı Dağı bu bölgede yer almaktadır. Yüksek dağların çoğu, yaygın lav akışlarının gösterdiği üzere, yakın geçmişte aktif olan sönmüş yanardağlara sahiptir. Doğu Anadolu bölgesi, 163.000 kilometrekare arazisi ile ülke toplam alanının % 21’ini kaplayan, Türkiye’nin en büyük bölgesidir.

Doğu Anadolu Bölgesi Turizm Rehberi

Kuzeyde, Türkiye’nin Sibiryası olarak adlandırılan yaylalardan, güneyde Irak’ta Mezopotamya ovasına doğru inen dağlık bölgelere kadar, bu doğu bölgesinin geniş alanları, vahşi ve çorak arazilerden oluşmaktadır. Van Gölü’nün batısındaki Muş Vadisi ve çeşitli nehir koridorları gibi verimli havzalar yüksek alanların dibinde yatmaktadır. Kış ayları çok fazla kar yağışlıdır ve aylarca küçük köylere giden yolları tıkamaktadır. Sert iklim ve yüksek dağlardan dolayı, nüfus ve yaşam alanı düşüktür.

Doğu Anadolu Bölgesi Turizm Rehberi

Doğu Anadolu Bölgesi, çok önemli bir turizm potansiyeline sahiptir. Bölgede birçok tarihi kalıntılar, doğal güzellikler, değişik medeniyetlere ait kale, camii, türbe ve tarihi yapıtlar olmasına rağmen, turizm istenilen seviyeye ulaşamamıştır. Bu durumun başlıca sebepleri arasında; ulaşım imkânlarının yetersizliği, iklim şartlarının elverişsizliği, ihtiyaçlara cevap verebilecek turistik tesislerin olmayışı, yeterli tanıtımın yapılamamış olması yer almaktadır.

Çok etkileyici arkeolojik sit alanları, bölgenin tarihi binalarının mimarisi ve çok eskiden beri süregelen kültürel yaşam tarzlarına şahit olmak için bu bölgeyi ziyaret etmenizi öneririz.

Ziyaret etmek için en iyi zaman

Kışın çok sert ve çetin geçen Doğu Anadolu Bölgesi’nde ziyaret edebileceğiniz en iyi zaman yaz mevsimidir. Mayıs ayından Eylül ayına kadar hava gayet güzel ve ulaşılabilir olacaktır. Bunun yanında kışın ulaşılabilir olan çok güzel kışlık faaliyetler ve kayak gibi etkinlikler düzenleniyor.

Nasıl Gidilir?

Olumsuz hava şartları ve nüfusun az oluşu sebebiyle ulaşım seçenekleri gelişmemiştir. Çok kısıtlı seçenekler mevcuttur.

Karadeniz bölgesinden buraya kara yolu bağlantısı, Kop ve Kalkanlı Geçitleri`nden sağlanmaktadır. Erzurum, bu geçitler sayesinde işlek bir kara yolu ile Trabzon`a bağlanmıştır. Ayrıca Erzurum ile Ağrı arasında modern bir kara yolu inşa edilerek Avrupa-İran transit taşımacılığı sağlanmıştır.

Hava ulaşımı; Malatya, Erzurum, Van, Elazığ ve Kars Hava alanları ile gerçekleştirilmektedir.

Doğu Ekspresi Tren Yolculuğu;

– Ankara – Kırıkkale – Kayseri – Sivas -Erzincan – Erzurum – Kars
– Her gün Ankara’dan 17:55’te Kars’tan 08:00’de kalkıyor.
– Yolculuk bir gün sürmekte.

doğu ekspresi
Doğu Ekspresi – Doğu Anadolu Bölgesi Turizm Rehberi

Nerede Kalınır?

Doğu Anadolu Bölgesi’nde birçok il merkezi otel ve pansiyon seçeneklerine sahiptir. Her bütçeye hitap eden yemekli yemeksiz gecelik 140 TL den başlayan fiyatlarla bütçenize göre otel bulmanız kolay olacaktır. Gitmek istediğiniz il ya da illere göre detaylı rehberlerimizi inceleyebilirsiniz.

Yemek Kültürü

Doğu Anadolu bölgesi Türk mutfağının zenginliğini tam anlamıyla yansıtmaktadır. Erzurum ilini ziyaret ederseniz Çağ kebabını mutlaka tatmalısınız. Soğuk bir iklime sahip olduğundan örneğin Erzincan halkı yiyeceklerini kurutarak saklarlar.

Tulum peyniriyle ünlü Erzincan’ın yeri Doğu Anadolu’da ilk sıralardadır. Erzincan’ın bir diğer ünlü yiyeceği tava leblebisidir. Tulum peyniri, yurtdışına ihraç edilerek ilin önemli bir gelir kaynağını oluşturmaktadır. Süt ürünleri basma gibi çok çeşitli kriterlerle üretilmektedir.

Doğu Anadolu’nun illerinde yöresel yemekler birçok ile göre oldukça özenle hazırlanmaktadır. Baharatlar ve otlar mutfaklarda çok kullanılmaktadır. Ağrı mutfağı et ve tahıl yemeklerinden oluşur. Abdigor köftesi en tanınmış yemeğidir. İçli köfteye benzer bu yemek özel et, yumurta ve baharattan yapılır. Bir diğer lezzet ise Gösteberg adı verilen et yemeğidir. Yemeğe adı verilen içine konulan Gösteberg otudur. Yemek kesilen hayvanın içine konularak toprağa gömülür, üzerinde ateş yakılarak pişirilir.

Gezilecek Şehirler – Doğu Anadolu Bölgesi Turizm Rehberi

Türkiye’nin Doğu Anadolu bölgesinde keşfetmeniz için 14 şehir bulunuyor.

1-) Ağrı

Ağrı ili, Doğu Anadolu’da, İran sınırına kadar uzanmaktadır. Dağlık yapısı ile ülkedeki en yüksek bölgelerden biridir. Ağrı Dağı ( Ararat ), 5165 metreye (16.945 fit) kadar yükselen Türkiye’nin en yüksek zirvesidir ve kentin sembolüdür. Bu karlı uyuyan yanardağ, dünyanın ikinci başlangıcının efsanevi bölgesi olan İncil’deki ünlü İncil Dağı’dır.

Ağrı Dağı – Doğu Anadolu Bölgesi Turizm Rehberi

2-) Ardahan

Ardahan, Türkiye’nin kuzey doğusunda Gürcistan sınırında bir ildir. Yılın kış aylarını kar altında geçiren çekici açık kırsal bir alana sahiptir. Bu irtifada ortalama sıcaklık -20 ° C’ye ulaşır ve yaz ayları dahil tüm yıl donma seviyesinin altına düşebilir. Yerel ekonomi, hayvancılığa dayanır. 1993 yılına kadar Ardahan, Kars ilinin bir ilçesiydi. Ardahan Kalesi gibi çeşitli turistik mekanları mevcuttur.

3-) Bingöl

Bingöl, harika yaylaların arasında bulunur ve buzullarla çevrilidir. Son yıllarda, çok sayıda doğa sever ve spor sever turistleri çeken popüler bir turistik mekan haline gelmiştir. Bingol, Elazığ’ın 144 km doğusunda olup genişletilmiş ve büyük Doğu Anadolu Platosu’nun yüksek bölgesindedir. Bingöl dağlarının Kalatepesi, özellikle 15 Temmuz – 15 Ağustos arasında yükselen güneşin mükemmel manzarasını görmek için gerçekten muhteşem bir yer.

4-) Bitlis

Bitlis İli, güneyden Siirt, batıdan Muş, kuzeyden Ağrı ve doğudan Van Gölü ile çevrilidir. Kaleleri ve Türk İslami kreasyonlarıyla önemli bir şehirdir. Yaz ve kış mevsim geçişleri oldukça serttir ve hayatı etkileyebilir. Ahlat ilçesi başta olmak üzere birçok bölgesinde MÖ tarihi kalıntılara ve kalelere ev sahipliği yapmaktadır.

5-) Elazığ

Elazığ, Doğu Anadolu bölgesinin en düzenli şehridir. Kentin, Anadolu’nun eski medeniyetlerine dayanan çok daha eski bir tarihe sahip olduğu bilinmektedir; Hurris, Hititler, Urartular, Bizanslar, Selçuklular ve Osmanlılar. Bu dönemlere ait eserlerin çoğu kentteki Etnografya ve Arkeoloji müzesinde görülebilir. Şehir dağın yakınında bir ovada , deniz seviyesinden 1.067 metre yükseklikte olup, üzüm bağları ve bahçelerle çevrilidir.

Fırat nehrindeki Keban ve Karakaya Barajları ve yapay gölleri, hızla gelişen bu kentin büyümesine ve genel görünümüne katkıda bulunur.

6-) Erzincan

Erzincan, Doğu Anadolu Bölgesi’nde Yukarı Fırat’ın üst bölgesinde yer alan, Anadolu’nun en eski kültür merkezlerinden biridir. Tarih boyunca; Hititler, Urinanlar, Medler, Persler, Romalılar, Bizans, Selçuklular ve Osmanlılar bu bölgede hüküm sürmüş ve önemli eserler bırakmıştır. Erzincan, tarihi güzellikleriyle birlikte, doğal güzellikleri, coğrafyası, mutfağı ve alışveriş olanakları ile gerçek bir turizm cennetidir.

7-) Erzurum

Erzurum, sadece tarihsel açıdan önemli olan bir şehir değildir; Alışveriş merkezlerinin sıralandığı caddelerde dolaşan canlı yaşam, modern bir metropol ve bir Doğu Türk merkezi olarak ün kazanmıştır. Türkiye’nin en dindar ve muhafazakar şehirlerinden biri olmasına rağmen, 100.000’den fazla öğrencisi olan iki üniversiteye sahiptir. Kış geldiğinde, yakındaki popüler Palandöken kayak beldesi gelişen bir gece hayatına sahiptir.

erzurum kayak merkezi
Erzurum Kayak Merkezi – Doğu Anadolu Bölgesi Turizm Rehberi

😎 Malatya

Malatya, büyük dağlık alanlardan oluşmaktadır. Tohma Nehrinin aktığı verimli bir ovada uzanır ve Torosların doğusundaki yükselen dağ dizileriyle sınırlanır. Malatya, şeftali ve kayısılarıyla ünlüdür. Parkları, müzeleri ve vadileri ile görülmesi gereken yerlerden biridir.

9-) Kars

19. yüzyıl Rus işgalinden kalma pastel renkli taş binaları ve iyi düzenlenmiş planıyla Kars, kuzeydoğu Anadolu’da bulunan küçük bir Rusya’ya benziyor. Ve kentin Kürt, Azeri, Türkmen, Türkçe ve Rusça karışımı farklı bir his uyandırıyor. Kars genellikle Ani’deki kalıntıları ziyaret etmek için bir üs olarak kabul edilir, ancak manzaralarını keşfetmek, canlı havayı solumak ve mükemmel yerel mutfağını tatmak için zaman ayırmak gerekir.

10-) Tunceli

Tunceli İli Doğu Anadolu Bölgesi’nde, Munzer Karasu Nehri’nin kuzeyindeki ve batısındaki Yukarı Fırat, doğuda dağlar ve güneyde Büyük Peri Suyu Bingöl Dağları, Keb Gölü Barajı ile çevrilidir. Tunceli’deki Hurin, Babil ve Asur İmparatorluğu’nun etkisini gösterir. Tarihi kalıntıların yanı sıra dağların yüksek kesimlerinde küçük krater gölleri bulunur. Güney sınır illerinde bulunan Keb Baraj Gölü, geniş bir su yüzeyini oluşturur. Tunceli ilinin ortaya çıkan biyo-çeşitliliğe bağlı olarak fiziki coğrafyasındaki özellikleri, iklim değişkenliği ve su kaynaklarının çok zengin olması, bitki örtüsü bakımından zengin ve doğal peyzaj görüntülerin ortaya çıkmasına neden olmuştur.

11-) Van

Daha kentsel, daha rahat ve daha titiz olan Van, Doğu Anadolu’nun diğer şehirlerinden ruhu bakımından çok farklıdır. Genç çiftler ana caddede el ele yürüyebilir, müzik grupları barlarda Kürt ezgileri çalar ve son depremlerin yıkımıyla başa çıkan esnek bir nüfusu barındırmaktadır.

Van, adını taşıyan gölün yakınında mükemmel bir konuma sahiptir. Van Kalesi’de dahil olmak üzere çarpıcı anıtları gezebilir, gölde dolaşarak birkaç gün geçirebilir ve yakındaki Çavuştepe ve Hoşap’ın tarihi mekanlarını keşfedebilirsiniz.

refik yılmaz

refikyilmaz.com.tr, Türkiye ve dünya da insanların hobi amaçlı aktivitelerini paylaşmak, neler yapabileceklerini göstermek ve genel kültürünü arttırmaya yardımcı olmak amacıyla kurulmuştur. Beğeni ve eleştirileriniz için teşekkür ederiz.

Bir yanıt yazın