You are currently viewing Ege Bölgesi Turizm Rehberi

Ege Bölgesi Turizm Rehberi

Ege Bölgesi Turizm Rehberi

Türkiye’nin güney sahili, ünlü Bodrum’dan dalgıçların cenneti Kemer’e kadar uzanan plajlarıyla popüler olsa da, ülkenin Ege kıyı şeridi de, bir o kadar sessiz ve güzeldir. Kuzeydeki Edremit koyunda yükselen dağlar ve Efes’teki Yunan kalıntıları harabelerine giderken size eşlik eden zeytinlikler. Birinci Dünya Savaşı anıtlarının olduğu Gelibolu’dan Akdeniz Fethiye lagünlerine uzanan tarihi kentler, adalar ve plajlar dizisi.

Ege Bölgesi Turizm Rehberi
Ege Bölgesi Turizm Rehberi

Ege Bölgesi Turizm Rehberi

Ege’nin yavaş ritmini, biyoçeşitliliğini ve Helenistik kültürünü deneyimlemenin bir yolu da, bölgedeki bazıları 3.000 yıllık büyüleyici küçük kasabalarda, bir ya da iki günlüğüne mola vermektir. Eski tarihin yeni modernizasyonla karıştığı, Türkiye’nin kıtalar ve medeniyetler arasındaki bir köprü olarak statüsünü yansıttığı, binlerce kuşağa ev sahipliği yapmış bir yerden bahsediyoruz.

Ziyaret etmek için en iyi zaman

Temmuz ayı Ege bölgesi için en uygun zamandır. Kıyı şeridinde noktalı ışıltılı tatil köylerini seyreder  ve yol boyunca yerel olarak çalışan butik köy otellerinde kalabilirsiniz. İyi durumda olan yolları ve mayıs-eylül ayları arasında süren bir yaz mevsimi ile bir hafta boyunca kuzeyden güneye doğru ilerlerken rahatlamanın, doğanın ve kültürün ideal bir karışımını yaşarsınız.

Nasıl Gidilir?

Havayolu:

İzmir-Adnan Menderes, Muğla-Dalaman ve Milas-Bodrum havalimanları bu bölgeye ulaşımda tercih edilen havalimanlarıdır.

Karayolu:

Ege Bölgesi ulaşım bakımından Türkiye’nin en ulaşılabilir bölgelerindendir. Doğu-batı doğrultulu vadi olukları,  karayollarının iç kesimlere kadar ulaşılmasına olanak verir.

Demiryolu:

Bölge çeşitli demiryolu hatlarıyla birbirine bağlanır. (Ülkemizde ilk demiryolu hattı olan İzmir-Aydın hattı, 1856’da Ege Bölgesi’nde hizmete girmiştir).

Denizyolu:

Denizyolları açısından İzmir limanı (ticaret etkinlikleri bu limanda toplanmıştır) dışında önemli liman yoktur. Turizm bakımındansa Bodrum, Kuşadası, Güllük, Datça ve Marmaris limanları önemlidir.

Nerede Kalınır?

Ege bölgesi kıyıları ve iç kesimlerinde çok çeşitli her bütçeye uygun konaklama yerleri bulunmaktadır. Oteller de gecelik herşey dahil kişi başı ortalama 250 TL gibi bir ücretle başlar ve isteklerinize göre bu fiyatlar yükselmektedir. Bu konuda kampanyaları da takip edebilirsiniz. Ayrıca pansiyon seçenekleri de çok ucuzdan yoğunluğa göre çok pahalıya kadar değişiklik göstermektedir.

ege bölgesi oteller
Konaklama – Ege Bölgesi Turizm Rehberi

Ne Yemeliyim?

Kabak çiçeği dolmasını Ege’nin pek çok yerinde lezzetli yapsalar da Çeşme, Alaçatı, Cunda, Bodrum ve İzmir denemenizi önerdiğimiz yerlerin başında geliyor. Şevketi bostan ise yörede sıklıkla tüketilen ve çok sevilen lezzetlerinden biri. Kasım ayında çıkan ve bahara kadar sezonu biten bu bitkinin bölgelere göre ismi de değişkenlik gösterebiliyor. Hem etli hem zeytinyağlı hem de salata olarak Ege sofralarında kendine yer bulan bu otu Seferihisar, Urla, Tire ya da Foça’da deneyebilirsiniz.

kabak çiçeği dolması
Kabak Çiçeği Dolması – Ege Bölgesi Turizm Rehberi

İzmir köfteyi Türkiye’de herkes yakından tanır. Bol salçalı sos, patates, domates ve biberle yapılan bu köfte uzun yıllardır gönlümüzde taht kurmayı başarmıştır. Hem Ege hem de Yunan mutfağında kendine değişmez bir yer bulan fava, günümüzde bir meze türü olarak bilinse de aslında salatalarda, böreklerde ya da kanepelerde kullanılabilen eşsiz lezzetlerden biridir.

İnce dilimlenmiş patates kızartması üzerine bol domates sosu, yoğurt ve et koyularak yapılan bir lezzet olan çökertme kebabı, bazı yerlerde çeşitlendirmek açısından köfteyle de yapılabiliyor. Ama siz özüne sadık kalınarak yapılmış enfes haline Bodrum ve çevresinde ulaşabilirsiniz.

Gezilecek Şehirler – Ege Bölgesi Turizm Rehberi

1-) Afyonkarahisar

Kaplıcaları ve maden suyu ile bilinen Afyon, Ege Bölgesi illerinden biridir. Denizden uzak olması, ona hiçbir şekilde etkilememiş gösteriyor. Orta Anadolu’daki Akdeniz’i birbirine bağlayan, gelişimini ve doğal güzelliğini tamamlayan, şifalı suları ve zengin mutfağıyla yola çıkan Afyon, haşhaşın en çok yetiştirildiği yerdir. Mermer ocakları ve kent kalıntıları ile gittikçe daha fazla önem kazanmaktadır. Sessiz ve huzurlu bir tatil yapmak isteyenler, tarihin derinliklerini keşfetmek isteyenler ve doğal kaynaklardan şifa bulmak isteyenler için ideal bir tatil yeridir.

2-) Aydın

Aydın, ülkenin güneybatısındaki Ege Bölgesi’nde yer alan bir Türkiye ilidir. Ege bölgesi yazları çok sıcak olan tipik bir iklime sahiptir. İlin kırları zeytin, incir ve narenciye ağaçlarıyla zengindir. Bu ilin ekonomisi tarıma ve turizme dayanmaktadır. Bazı muhteşem yaz plaj tatil yerlerine, arkeolojik alanlara, antik simge yapılara, plajlara, göllere ve diğer birçok turistik yerlere ev sahipliği yapar. Zeybek halk oyunu, savaş dansı ve bölgenin geleneksel yerel mutfağında turistlerin ilgisini çeken Kofte ve Kebabıyla ünlüdür.

3-) Denizli

Türkiye’nin güneydoğusundaki Ege bölgesinde yer alan Denizli, Menderes Nehri yakınlarındaki yüksek dağlara yuva yapan, Türkiye’nin bir ilidir ve 2018 nüfus sayımına göre 1.027.782 nüfusa sahiptir. Çevredeki verimli vadi ve geniş ormanlar, arkeolojik zenginlikleriyle birlikte turistler için mükemmel bir cazibe merkezidir. Modern Denizli, oteller, parklar ve caddelerin olduğu bir şehirdir. Denizli , Ege bölgesinde yer almasına rağmen, iç bölgedeki konumu, onu büyük ölçüde Ege ikliminden ayırmaktadır. Karasal bir iklime sahiptir ve denizden gelen rüzgarlarla dans eder. Kışlar ılık ve yağışlıdır. Denizli’nin tüm bölgelerine karayolu ile bağlantı vardır.

4-) İzmir

Türkiye’nin üçüncü en büyük şehri İzmir, liberal ve derin bir kültüre sahiptir. İzmir eskiden bir Yunan kenti iken savaşlardan sonra Türk topraklarına katılmıştır ve eski çağlardan beri önemli bir Ege limanı olmuştur. Denize sıfır olan kordon, oldukça canlı ve hareketlidir. Kentin zengin ve büyüleyici dokusu, yüzyıllar boyunca Rumların, Ermenilerin, Yahudilerin, Levantilerin ve Türklerin evi olduğu gerçeğini yansıtıyor. Bugünlerde çok kültürlü olmasa da, hala yaşayan Yahudi ve Levanten topluluklarına sahip eşsiz ve lezzetli mutfağı bunu kanıtlıyor.

izmir alsancak kordon
İzmir-Kordon – Ege Bölgesi Turizm Rehberi

5-) Kütahya

Kütahya, gelişmekte olan endüstrisi, yeraltı kaynakları, üniversitesi, termal kaynakları, el sanatları ve tarihi ile turizme yönelik bir potansiyeli temsil etmektedir. Tarihteki ilk altın piyasası Aizanoi’de (Kütahya) kurulmuştur. Dünyadaki ilk porselen müzesi Kütahya’da açılmıştır. Termal kaynakları sayesinde, hastalıklar için binlerce kür bulunmaktadır.

6-) Manisa

Manisa, Türkiye’de Anadolu’nun batı Ege bölgesinde geniş bir geçmişi olan göz alıcı modern bir şehirdir. Manisa, İzmir’in 20 km kuzeydoğusundadır. Antik çağda Magnesia ad Sipylum olarak biliniyordu. Eski zamanları MÖ 500 yılına kadar uzanır, ancak bilinen ilk düzenleme zamanı MÖ 14’tür. Şimdilerde modern Manisa, uluslararası bir yaklaşımla imtiyazlı bir ticaretin ve silahlı kuvvetlerin gelişen bir merkezidir. Doğası muhetşem, şehri gezmeye değer çekici bir şehirdir.

7-) Muğla

Muğla, bir kasaba başkentidir. Türkiye’nin Ege kıyılarında uzanan ilin turist çeken çok sayıda ünlü tatil beldesi vardır. Turistlerin bu kıyıdaki tatil yerlerinin çekiciliği, ilin çoğu bölgesinin göz ardı edilmesine yol açıyor. Yolların tam anlamıyla yapılmaması kendi özelliklerini geliştiren bölgeyi izole etmiştir. İlin geri kalanını turizme açma çabaları sürmektedir.

Tarım, turizmden sonra şu anda ildeki en önemli ekonomik faaliyettir. Muğla , Türkiye’nin her yerine karayolu ile iyi bağlantılara sahiptir. Ana yollarının dışındaki yerlere seyahat etmek ve dış bölgelere erişmek için minibüslere binmeniz gerekecektir. Marmaris en yakın havalimanına sahiptir. Bodrum ve Dalaman havaalanları varış için kullanılabilir. Muğla , Akdeniz ikliminin etkisi altında, yazları sıcak ve kurak, kışları sıcak ve yağışlı karasal bir iklime sahiptir. Yıllık ortalama sıcaklık 14.9’dır.

muğla turizmi
Muğla – Ege Bölgesi Turizm Rehberi

refik yılmaz

refikyilmaz.com.tr, Türkiye ve dünya da insanların hobi amaçlı aktivitelerini paylaşmak, neler yapabileceklerini göstermek ve genel kültürünü arttırmaya yardımcı olmak amacıyla kurulmuştur. Beğeni ve eleştirileriniz için teşekkür ederiz.

Bir yanıt yazın