You are currently viewing Güneydoğu Anadolu Bölgesi Turizm Rehberi

Güneydoğu Anadolu Bölgesi Turizm Rehberi

Güneydoğu Anadolu Bölgesi Turizm Rehberi

Güneydoğu Anadolu Bölgesi, ağırlıklı olarak Kürt nüfusu ile ziyaretçilere son derece sıcak olan Türkiye’nin eşsiz bir parçasıdır. Ne yazık ki, 2015’ten bu yana terör olayları ve Suriye ihtilafının sınır bölgelerinde olası etkileri, bazı bölgeleri turistler için riskli hale getirdi. Turistlere yönelik tehlikeler istatistiksel olarak azken, bugüne kadar birçok sivil de dahil olmak üzere 1000’den fazla kişi, terör dolayısıyla öldü. Buraya seyahat etmeden önce hükümetinizin seyahat önerilerini kontrol etmenizi öneririz.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi Turizm Rehberi
Nemrut Dağı – Güneydoğu Anadolu Bölgesi Turizm Rehberi

Güneydoğu Anadolu Bölgesi Turizm Rehberi

Güneydoğu Anadolu bölgesi, binlerce yıllık medeniyetleri ve kültürleriyle tıpkı renklerin bir coğrafyası gibidir. Binlerce yıllık uygarlıkların izleri, kartpostallık doğal manzaraları ve Güneydoğu’nun sıcakkanlı insanları, bölge kültürüyle iç içe geçmiştir. Eğer maceraperest bir insansanız, Güneydoğu Anadolu sizin için mükemmel bir yer olacaktır.

Buraya gelmeyi düşünürseniz, Mardin veya Şanlıurfa gibi tarihi şehirleri keşfetmenizi, parıldayan Van Gölü’nün güzelliğini ve Gaziantep gibi yerlerde muhteşem yerel yemeklerin tadını çıkarmanızı öneririz.

Ziyaret etmek için en iyi zaman

Bu bölgeye yapacağınız ziyaretler için İlkbahar veya Sonbahar mevsimini seçmeniz daha iyi olacaktır. Özellikle bu bölge temmuz ve ağustos aylarında aşırı derecede sıcak olmaktadır. Hem sıcak hem nem seyahat etmenizi ve turistik yerleri gezmenizi engelleyecektir. Kış aylarında ise çok fazla kar yağdığı için belirli noktalara çıkmak imkansız hale geliyor. Örneğin en önemli turistik yerlerden biri olan Nemrut Dağı’na çıkamıyorsunuz. Gezmek için Mayıs, haziran, eylül ve ekim ayları ideal aylardır.

Nasıl Gidilir?

Bölge çok fazla dağlık olmamasından dolayı ulaşımı kolaydır.

Havayolu:

Uluslararası olanlar; Gaziantep havaalanı, Şanlıurfa GAP havaalanı

Yerel olanlar; Adıyaman havaalanı, Batman havaalanı, Diyarbakır havaalanı, Mardin havaalanı, Siirt havaalanı, Şırnak havaalanı.

Karayolu:

Güneydoğu Anadolu bölgesi dışında E-5 Karayoluna bağlanan E-24 Karayolu Gaziantep, Şanlıurfa, Kızıltepe ve Silopi üzerinden Habur Sınır Kapısına kadar ulaşır.

Demiryolu:

Bölgede ulaşımı sağlayan demiryolları, Fevzipaşa, Malatya-Diyarbakır, Kurtalan hattı ile Suriye sınırını takip ederek Nusaybin’den ülke sınırları dışına çıkar. Güney hattı üzerinde Şenyurt’tan ayrılan bir şube hattı Mardin’e gider.

Nerede kalınır?

Güneydoğu Anadolu bölgesi şehirleri arasında özellikle Diyarbakır, Gaziantep ve Şanlıurfa merkezleri oldukça gelişmiştir. Buralar da bütçenize uygun lüks otellerden pansiyonlara kadar çok çeşitli konaklama seçenekleri bulunmaktadır. Otel fiyatları herşey dahil ortalama 180 TL den başlar ve isteğinize göre yükselir. Bütçeniz kısıtlıysa sizi üzmeyecek pansiyon seçeneklerini inceleyebilirsiniz.

güneydoğu konaklama
Gaziantep Çırağan Oteli kalabileceğiniz yerlerden sadece biridir. – Güneydoğu Anadolu Bölgesi Turizm Rehberi

Ne yemeliyim?

Turistik yerlerin dışında bu bölgenin ilgi çeken bir özelliği daha var. O da tabi ki mükemmel lezzetlere sahip Güneydoğu yemek kültürüdür. Ülkenin her yerinde gördüğünüz baklava, çiğ köfte, içli köfte, ali nazik ve urfa kebabının ana vatanı Güneydoğu Anadolu bölgesidir. Bölgenin zengin mutfağı, Türkiye’nin her yerine yayılmıştır.

Yöre insanının yeme içme alışkanlığı tamamen etli ve acılı yemekler üzerine kurulmuştur. Her yerde gördüğümüz bu tatların en lezzetlilerini bu yörede yiyebilirsiniz. Gaziantep baklavasını da unutmayalım 🙂

şanlıurfa kebabı
Urfa Kebabı – Şanlıurfa – Güneydoğu Anadolu Bölgesi Turizm Rehberi

Gezilecek Şehirler – Güneydoğu Anadolu Bölgesi Turizm Rehberi

1-) Adıyaman

Adıyaman, bir turizm ve kültür şehridir ve Güneydoğu Bölgesi’nin batı tarafında yer almaktadır. Kentin çevresinde yapılan kazılar sonucunda, bölgenin Hitit, Asur, Süryani, Frigg, Pers, Makedon, Kommagen, Rumen, Romalı, Paleolitik, Neolitik ve Kalkolitik çağlarda kullanılmış bir yerleşim olduğu anlaşılmaktadır. Bizans, Emeviler, Abbasi, Hamdanlı, Ayiye, Anadolu Selçukluları, Memluklar ve Osmanlılar’a ev sahipliği yapmıştır. Adıyaman, 1923 yılına kadar Malatya’nın bir ilçesiydi ve 1954’te il olmuştur.

2-) Batman

Batman Türkiye’nin petrol üretim merkezidir. Eski Hasankeyf kenti, Dicle nehri, zengin tarihi, binden fazla mağarası ve tarihi anıtları ile harikalar diyarı bir şehir. Ortaçağ da kültür, ticaret ve politika dünyasını, görkemli ve gizemli Hasankeyf antik kenti birleştiriyordu. Hasankeyf’e jeopolitik önemini veren bir diğer faktör de bölgeye hayat veren Dicle Nehri’dir.

3-) Diyarbakır

Diyarbakır, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Gaziantep’ten sonra en büyük ikinci şehirdir. Tarihi adı Amida olan Diyarbakır, Dicle nehri kıyısında bir platoda yer almaktadır. Biri Eski Kent (Eski Şehir) diğeri Yeni Kent (Yeni Şehir) olmak üzere iki bölgeden oluşmaktadır. Cumhuriyet döneminde surların dışında olması planlanan Yeni Kent, caddeleri, ayrı evleri, parkları, resmi binaları ve büyük otelleri ile modern bir şehir görünümündedir ve Eski Kent’le zıtlık göstermektedir.

Diyarbakır’ın eski evlerini kapsayan yaygın duvarlar, 3 katlı siyah bazalt taşlarından yapılmıştır. 4 kapılı surlarla çevrili tarihi yerleri bulunmaktadır.

4-) Gaziantep

Restore edilmiş Selçuklu ve Osmanlı mimarisiyle dolup taşan Gaziantep’in tarihi eski şehri, Türkiye’nin güneydoğusundaki en gözde yerlerden biridir. Cazibe merkezlerinin başında yer alan Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi (dünyanın en ünlü mozaik koleksiyonlarından birine ev sahipliği yapıyor) ancak kentin çevresine yayılmış çok sayıda başka küçük müzede var.

Gaziantep ayrıca, ülkenin en iyi baklavasını ürettiği için ülke çapında tanınan en ünlü yemek merkezlerinden biridir ve birçok turist yalnızca yemek için burayı ziyaret eder. Bu ünlü Türk tatlısını tadabileceğiniz yaklaşık 200 pastane bulunmaktadır.

gaziantep zeugma mozaik müzesi
Zeugma Mozaik Müzesi – Güneydoğu Anadolu Bölgesi Turizm Rehberi

5-) Mardin

Asurlular, Araplar, Selçuklu Hanedanları, Kürt, Fars, Moğollar ve Osmanlıların hepsi buraya ev sahipliği yapmıştır. Bugün, bir dağ sırtının üzerinde ve bir labirent geçitinin altına yayılan bu eski taş evler, birçok turistik yer ve bir sürü eski dünya ambiyansı sunmaktadır. Tarihi binaların bazıları artık butik otellere dönüştürülmüş Mardin’de, artık işgal ve fetih yerine kültürel mirası sunmak için yepyeni bir ziyaretçi kitlesini bekliyor.

6-) Siirt

Siirt, müzeler, kaplıcalar, kiliseler, manastırlar ve camileri ile Güneydoğu Anadolu’nun bir değeridir. Diyarbakır’ın 186 km doğusunda bulunan Siirt kuzeyde Bitlis, kuzeydoğuda Van, güneydoğuda Sırnak, güneybatıda Mardin ve batıda Batman ile çevrilidir. Siirt’in geçmişi tarihsel olarak çok eskidir. Tarih boyunca, Semites, Babil, Asur, Urartus, Romalılar, Bizanslılar, Abbasiler, Selçuklular ve Osmanlılar gibi tarihte derin izler bırakan bir medeniyetler beşiğiydi. Şehir 1919’da bağımsız bir sancak ve 1923’te de bir il olmuştur.

7-) Şanlıurfa

Hazreti İbrahim’in doğduğu ve tek tanrılı öğretilerine başladığı İncil Ur olduğu söylenen Şanlıurfa, Türkiye’nin en büyük ibadet şehirlerinden biridir. Antik çağda, Edessa olarak biliniyordu ve Büyük İskender’den gelen fatihler tarafından ödüllendirildi. Bugün, bu kentin zengin tarihi ve mimarisi, Türkiye’nin kültürüne ve mirasına dalmak istiyorsanız muhteşem bir seçenek olacaktır. Urfa’nın merkez bölgesinin yanı sıra, camiler ve medrese mimarisi ve yeni bir müze kompleksi ile etrafındaki kırsal bölgeye dağılmış birçok tarihi kalıntı bulunmaktadır.

Balıklı Göl – Şanlıurfa – Güneydoğu Anadolu Bölgesi Turizm Rehberi

refik yılmaz

refikyilmaz.com.tr, Türkiye ve dünya da insanların hobi amaçlı aktivitelerini paylaşmak, neler yapabileceklerini göstermek ve genel kültürünü arttırmaya yardımcı olmak amacıyla kurulmuştur. Beğeni ve eleştirileriniz için teşekkür ederiz.

Bir yanıt yazın