You are currently viewing Tiyatro Hakkında Genel Bilgi

Tiyatro Hakkında Genel Bilgi

Tiyatro Hakkında Genel Bilgi

Tiyatro Nedir?

Tiyatro, bir sahne de, seyirciler önünde oyuncuların sergilenmesi amacıyla hazırlanmış gösterilerdir. Duyguların ve olayların hareket ve konuşmalarla farklı bir şekilde anlatılmasıdır. Genel olarak temsil edilen eser anlamında da kullanılır. Tiyatro, bir sahne sanatıdır. Tiyatro eseri, olayları oluş yoluyla gösterir.

Tiyatro hakkında genel bilgi
Tiyatro Hakkında Genel Bilgi

Tiyatro Hakkında Genel Bilgi

Tiyatronun Amacı Nedir?

Tiyatronun birçok amacı vardı ve olmaya devam ediyor. İlk başlar da dini tören olarak başladı, sonra sosyal ve politik yorumlara evrildi. Eğitimsel, eğlendirici veya gösterişsiz olabilir ya da en iyi ve en kötü sanat şekli olabilir. İnsanlar onu önemsizleştirme eğiliminde olsalar bile , bu gezegende var olan hemen her kültürde bir tür tiyatro vardır. Tiyatronun amacı hakkında, ifade, iletişim, eğlence ve hemen akla gelmeyen yüzlerce şey sayabiliriz.

Tiyatronun bir amacı olmalı, evet çünkü sadece oynayarak, bencil, cahil ve sıkıcı bir gösteri yaratırsınız. Tiyatro, konusunu sevsekte sevmesekte her zaman anlatacak birşeyleri olmalıdır. Tanım gereği tiyatro seyirci için yapımcı ve izleyici arasında paylaşılan bir alanda birlikte yaşamaktır. Öğretici ve ders verici bir gösteri yapmıyorsanız bunun bir anlamı olmayacaktır.

Seyirciler göz önünde bulundurulmadan tiyatro yapıyorsanız ne anlamı var ki? Tiyatro yapıcılar, yönetmenler veya aktörler izleyicilerine karşı sorumluluk taşırlar.

Tiyatronun Önemi

Tiyatro birçok insanın hayatında etkili bir faktör olmuştur. Yaratıcılık gelişebilir, akademisyenler gelişebilir ve kendini ifade etme araçları geliştirilebilir. Bir öğrenci için zorunlu tiyatro dersleri almak önemlidir. Tiyatro yalnızca keşfedilmemiş ya da saklı yeteneğini ortaya çıkarmakla kalmayıp, aynı zamanda bir izleyici önünde performans sergilemeyle ilişkili engellemeleri atmakla da önemli ölçüde fayda sağlarlar.

Tiyatro, yaşamın her alanında etkili olabilir. Tiyatro derslerine katılmak, insanın yaratıcılığını ve düşünce sürecini teşvik edebilir. Tüm tiyatro deneyimi insanları çeşitli konulara karşı daha bilinçli ve duyarlı hale getirir. Uyuşuk bedeni güçlendirir ve insanların çekincelerini ortadan kaldırmasını sağlar.

Sahne de olmak her zaman vokal olmanız ve duyulmanız gerektiği anlamına gelmez. İzleyicilere bir mesaj iletmek ve onlarla konuşmadan iletişim kurmak öğrenmeye değer bir şeydir.

Tiyatro deneyimlerinin sayısız yönü duyusal ve dokunsaldır. Bunun gibi atölyeler esneklik, güç kontrolü ve tüm vücudu bir rol iletmek için kullanma becerisinin geliştirilmesini içerebilir. Ayrıca, aslında performansa odaklanmayan, ancak kinestetik yeteneklerini geliştirmeye odaklanan öğrencilere yardımcı olurlar. Tiyatro aynı zamanda çok sayıda sosyal beceri geliştirir.

Şahsen gözlemlediğim şey, insanların görüş farklılıklarını azami derecede sakin bir şekilde ifade ettikleri ve müzakere ettikleridir.

Tiyatro aynı zaman da tüm katılımcıların fikirlerini paylaşmalarını ve yaratıcılıklarını mümkün olan her açıdan sergilemelerini sağlar. Çoğu zaman, yaratıcılığa eşlik etmesi beklenmeyen insanların, akıl varlıklarıyla herkesi şaşırtdıkları görülmüştür.

Tiyatro Çeşitleri Nelerdir?

Tiyatro sahnesi sadece bir kaç insandan ibaret değildir, orada anlatılan birçok konu vardır. Farklı tema ve stilleri kapsayan farklı tiyatro prodüksiyonları vardır. Kendi tiyatro projenizi başlatmayı planlıyorsanız veya bir eğlence biçimi olarak tiyatroya girmeyi düşünüyorsanız, aşağıda anlattığımız tiyatro yapım türleri yardımcı olacaktır.

Tiyatro çeşitleri
Kibarlık budalası sahnesi

Müzikal Tiyatro

Müzikaller tamamen şarkı ve dans formunda yapılan oyunlardır. Detaylı bilgi için tıklayınız.

Sürükleyici Tiyatro

Sürükleyici tiyatro, belki de en ilginç ve etkileşimli tiyatro biçimidir. Geleneksel bir tiyatro formundan farklı olarak, seyirci de performansta aktif bir rol oynar. Bu tür bir oyun mekanın, anlatıların ve bir hikayenin akışının sınırlarını aşar. Oyun harap bir binada sahnelenebilir; Şehir genelinde bir hazine avı olarak kurulabilir ya da izleyiciyi odadan odaya yönlendirilebilir. İzleyiciye bir soru sorulabilir veya iki kapı arasında seçim yapması istenebilir.

Melodram

Melodram, alanın, karakterlerin, diyalogların hepsinin abartıldığı bir tiyatro biçimidir. Orkestra müziği veya şarkıları genellikle sahnelere eşlik etmek veya belirli karakterleri belirtmek için kullanılır. 18. ve 19. yüzyıllar da popüler olan bir tiyatro biçimidir.

Otobiyografik

Otobiyografik oyunlar, adından da anlaşılacağı gibi, bir kişinin bakış açısıyla anlatılan oyunlardır. Otobiyografikler solo veya çok karakterli bir oyun olabilir.

Komedi

Hepimiz komedi oyununun ne olduğunu biliriz! Komedi oyunları, hiciv, malapropizm, karakterizasyonlar, kara komedi vb. gibi çeşitli temaları kapsayabilir. Shakespearean oyunları, bir oyunun mutlu sonla bitmesi durumunda bunun bir komedi olduğunu açıklar, ancak yıllar geçtikçe komedi birçok başka şeyi ifade etmeye başladı.

Trajedi

Trajedi oyunu insanın acı çekmesine ve duygusal olarak acı veren olaylara dayanmaktadır. Bu oyunlar, tek bir temaya ve alana odaklanan Yunan trajedisi oyunlarından, çok sayıda tema, katliam ve alt alan ile mücadele eden günümüzün formuna doğru gelişti.

Tarihi Oyunlar

Bu oyunlar tarihsel bir anlatıya dayanır. Tarihi bir olayın ya da kişiliğin canlandırılması ya da bunun bir uyarlamasıdır. Bu tür en iyi William Shakespeare ‘in Julius Caesar ve Henry IV gibi oyunlarıyla tanımlanmıştır.

Solo Tiyatro

Yine adından da anlaşılacağı gibi, solo tiyatro sadece bir oyuncu tarafından yönetilir Bu oyunlar, çizgi romanlardan, şiirlerin ve hikayelerin teatral temsillerine kadar her şey olabilir. Bu tiyatro tarzı, binlerce yıl boyunca hemen hemen her kültür de mevcut olan sözlü hikaye anlatıcılığının zengin ve antik tarihçesinden kaynaklanmaktadır, ki burada insanlar tüm hikayeyi çıkaran (birden fazla karakter içeren) bir kişinin etrafında toplanırlar.

Epik

Her ikisi de tamamen farklı kavramlar olsa da, bir destan çoğu zaman bir trajedi oyunu ile karıştırılır. Epik tiyatro, siyasal amaçlı bir tiyatro düşüncesidir. Bertolt Brecht ’in doğrudan Marksizm-Leninizm etkilenimiyle oluşturduğu ve seslendiği seyirci kitlesini de emekçi sınıf olarak belirlemiş bir kuramdır.

Tiyatronun Temel Elemanları

Senaryo / Metin, Senaryo, Plan:

Bu, tiyatro performansının başlangıç ​​noktasıdır. Öğe en çok tiyatroda ki oyun yazarı alanı olarak kabul edilir. Oyun yazarı ‘nın senaryosu, tiyatronun yaratıldığı metindir.

Süreç:

Bu genellikle tiyatroda yönetmen tarafından yönetilen yaratıcı çabaların koordinasyonudur. Oyun yazarı çalışmalarının yönetmen, aktörler, tasarımcılar, teknisyenler, dansçılar, müzisyenler ve senaryo veya plan üzerinde bir araya gelen diğer işbirlikçiler tarafından hayata geçirilmesi için saf bir süreçtir.

Ürün:

Bu, ilgili iş sürecinin sonucudur.  Bu seyircinin tiyatro da otururken şahit olacağı şeydir.

İzleyici :

Tiyatro seyirci gerektirir. Tüm sanat için halk esastır. Bir izleyicinin fiziksel varlığı bir performansı değiştirebilir, oyunculara ilham verebilir ve beklentiler yaratabilir. Tiyatro yaşayan bir nefes alma sanatıdır. Canlı izleyicilerin önünde ki sahnede canlı oyuncuların varlığı, onu günümüz filmleri ve dizilerinden ayırır.

Tiyatronun Efsaneleri

  • Muhsin Ertuğrul

Ailesi tiyatro yapmasını istemediği için soluğu eğitim için Paris ’te alan Muhsin Ertuğrul, aldığı eğitim sonrası ülkeye dönmüş ve Çağdaş Türk tiyatrosunun temellerini atmıştır. Ayrıca sadece tiyatro anlamında değil sinemada da ilkleri gerçekleştirmiştir. 1922-1939 yılları arasında Türkiye’de sinema yapan tek sanatçıdır. Sanat hayatının 70. Yılını kutlamak üzere gittiği İzmir’de ani bir kalp kriziyle aramızdan ayrılan Muhsin Ertuğrul Türk Tiyatrosu ’nun babasıdır.

  • Afife Jale

‘Peki tiyatronun annesi kimdir?’ diye soracak olursanız ise o isim kesinlikle Afife Jale ’dir. Yaşadığı dönemde müslüman kadınların sahneye çıkması yasaktı. Ancak sonrasında müslüman kadınların sadece kadınların izleyebildiği oyunlarda oynayabilmesi kararıyla Darülbedayi ’ye katıldı. Sahneye çıkan ilk Türk kadın oyuncu ünvanını şerefle taşıyan Afife Jale ’nin asıl adı Afife ’dir. Takma isim olarak sahnede Jale ismini kullanmış, sonrasında Afife Jale olarak anılmaya başlanmıştır.

  • Haldun Dormen

Galatasaray Lisesi ’nin Türk Tiyatrosu ’na kazandırdığı en önemli isimlerden biri olan Haldun Dormen, sahneye ilk kez henüz ortaokuldayken çıktı. Tiyatro eğitimini Yale Üniversitesi ’nde aldıktan sonra Türkiye ’ye döndü ve Dormen Tiyatrosu ’nu kurdu. İlk oyunları Papaz Kaçtı ile sahneyi açan Dormen Tiyatrosu daha sonra Türkiye ’de sahnelenen ilk müzikal olma özelliğine sahip ‘Sokak Kızı İrma ’yı sahneledi. Dormen, o dönemden bugüne halen tiyatro ve televizyon üzerinde çalışmalarına devam ediyor.

  • Tuncel Kurtiz

Tiyatroya gönül kaptırana kadar, üniversite de hukuk, filoloji, felsefe, psikoloji ve sanat tarihi okuyan Kurtiz, Dormen Tiyatrosu ’nda sahne ile tanışmış ve oyunculuğa başlamıştır. Sanat yaşamı boyunca sadece tiyatro değil birçok sinema filminde de yer almış ve 48. Altın Portakal Film Festivali ’nde ‘Yaşam Boyu Onur Ödülü’nün sahibi olmuştur. Son dönem de ise Ezel dizisinde ki karakteriyle kendisini hafızalarımıza kazımış ve 77 yaşında aramızdan ayrılmıştır.

  • Ferhan Şensoy

Türk Tiyatrosu ’nun en deli dahi isimlerinden biri olan Ferhan Şensoy ‘Ortaoyuncuları Kavuğu’nu Münir Özkul ’dan devralmıştır ve yıllardır ‘Ortaoyuncular’ tiyatro topluluğunu yönetmektedir. Dünya çapında ödüllere ve birbirinden çarpıcı; roman, deneme, günlük, tiyatro , televizyon dizisi ve film senaryoları yazmış, efsaneler arasına henüz yaşarken adını yazdırmıştır.

Tiyatro Hakkında Genel Bilgi

refik yılmaz

refikyilmaz.com.tr, Türkiye ve dünya da insanların hobi amaçlı aktivitelerini paylaşmak, neler yapabileceklerini göstermek ve genel kültürünü arttırmaya yardımcı olmak amacıyla kurulmuştur. Beğeni ve eleştirileriniz için teşekkür ederiz.

Bir yanıt yazın