You are currently viewing Marmara Bölgesi Turizm Rehberi

Marmara Bölgesi Turizm Rehberi

Marmara Bölgesi Turizm Rehberi

İstanbul’a yakın olmalarına rağmen, Marmara Denizi kıyıları ve iç bölgeleri çoğu yabancı turist tarafından göz ardı edilmektedir. Bu şaşırtıcı olmasa da Türkiye balkanların en sonunda, Asya ve Avrupa kıtaları arasında köprü vazifesi görmesi dolayısıyla egzotik, hayran bırakacak oldukça güzel turistik yerlere sahip harika bir yerdir.

Marmara Bölgesi Turizm Rehberi
Kız Kulesi – Marmara Bölgesi Turizm Rehberi

Marmara Bölgesi Turizm Rehberi

Her şeyden önce, Osmanlı’nın merkezleri olan Edirne ve Bursa en güzel, en ilgi çekici tarihi yerlerdir. Trakya kıyılarının çoğu hayal kırıklığı yaratsa da Marmara adalarının plajları çok az ilgi çekerken, iki nokta göze çarpıyor; Karadeniz’deki Kıyıköy sahil kasabası ve Erikli’nin Saros Körfezi beldesi. Tarihi savaşlara sahne olan coğrafyası ve kayak yapmak için gidilen yerlerin dışında birçok turistik nokta mevcut. Şimdi Marmara Bölgesi Turizmi konusunda daha detaylı bilgi verelim.

Ziyaret etmek için en iyi zaman

Marmara bölgesi hem yaz hem de kış aylarında makul hava şartlarına sahiptir. Yaz aylarında tarihi yerlerin ve doğanın tadını çıkarabilir, kış aylarında ise hem doğal güzelliklerini hem de kayak merkezlerini gezebilirsiniz.

Nasıl Gidilir?

Bölge de ulaşım seçenekleri oldukça gelişmiş durumdadır.

Havayolu:

Balıkesir merkez havalimanı (mayıs ekim döneminde çalışır. Yıl boyu charter uçuş yapılabilir.)

Bursa Yenişehir havalimanı (Yurtdışı tarifeli uçuş Cidde’ye THY ile yapılıyor, bunun yanısıra 12 ay boyunca (özellikle yaz döneminde) charter uçuşlar yapılıyor.

Çanakkale havalimanı (sadece yurt içi uçuşlar bulunmakta.)

İstanbul 3. havalimanı (Yurtdışı ve Yurtiçi uçuşlar var. Avrupa yakasında bulunuyor.)

İstanbul Sabiha Gökçen havalimanı (Yurtdışı ve Yurtiçi uçuşlar var. Anadolu yakasında bulunuyor.)

Kocaeli Cengiz Topel havalimanı ( Yurtdışı uçuşlar yok.)

Tekirdağ Çorlu havalimanı (Yurtdışı uçuşlar yok.)

Karayolu:

Avrupa’dan Edirne sınır kapısına karayolu bağlantısıyla seyahat etmek mümkündür. Edirne’den İstanbul’a Tem otoyolunu kullanabilirsiniz. Aynı şekilde İstanbul’dan Kocaeli’ye kadar Tem otoyolu ve E-5 karayolunu kullanabilirsiniz. Bölgenin güneyine gitmek istediğinizde İstanbul’da arabalı vapurlar bulunmaktadır. Aynı şekilde Osmangazi Köprüsü ile Yalova-Bursa illerine seyahat edebilirsiniz.

Demiryolu:

Yeni açılan Kapıkule Yüksek Hızlı Tren vasıtasıyla İstanbul’a ulaşmak çok kolay. İstanbul ilinin ilk durağı Halkalı son durağı Pendik olarak belirlenmiş. Kocaeli, Sakarya ve Bilecik Bozüyük’e kadar demiryolunu kullanabilirsiniz.

Denizyolu:

İstanbul Yenikapı – Çanakkale Bandırma iskelesi arasında çalışan hızlı feribot kullanılarak Çanakkale’ye ulaşım mümkündür. Aynı şekilde İstanbul’dan Bursa, Yalova, Tekirdağ gibi illere deniz otobüsleri bulunmaktadır.

Nerede kalınır?

Ülkenin en gelişmiş bölgesi olması bakımından her şehir de lüks otellerden, butik otellere ve pansiyonlara kadar çok çeşitli konaklama seçenekleri bulabilirsiniz. Gecelik fiyatlar oteller için 150 TL den başlayıp seçeneklerinize göre yükselmektedir.

konaklama
Konaklama – Marmara Bölgesi Turizm Rehberi

Ne yemeliyim?

Marmara Bölgesinde özellikle Balıkesir ve Kocaeli ön plana çıkmaktadır. Balıkesir denince akla ilk gelen yöresel lezzet Ayvalık Tostu iken Kocaeli denince akla ilk gelen yöresel lezzet ise Pazılı Kuzu Kapamadır. Bilecik Bozüyük ilçesinin ismini almış Bozüyük, İstanbul’a has İstanbul Pilavı’da tatmanız gereken lezzetlerdir.

pazılı kuzu kapama
Pazılı Kuzu Kapama – Marmara Bölgesi Turizm Rehberi

Gezilecek Şehirler – Marmara Bölgesi Turizm Rehberi

1-) Balıkesir

Marmara ve Ege gibi iki denize de kıyısı olan birkaç şehirden biridir Balıkesir. Erdek, Ayvalık ve Akçay gibi önemli turistik beldelere sahiptir. Eski Osmanlı başkenti Bursa ve “Ege’nin incisi” olan İzmir’e yakın olmasından dolayı da tercih edilebilir. Deniz, doğa ve gastronomi sevenler için bütün özellikleri bünyesinde barındıran bu şehri gezmelisiniz.

2-) Bilecik

Bilecik, Marmara Bölgesi’nin güneydoğusunda bulunan Sakarya Nehri’nin verimli vadisinde yer almasından dolayı, geçmişten bugüne tercih edilen bir yerleşim yeri olmuştur. Tarih boyunca Agrilion ve Belekoma olarak adlandırılmış ve MÖ 1950’de Thyns, sonra Hititler, Frigler, Kimmers, Lidyalılar, Persler, Makedonlar ve Bithynia Krallıkları ile Romalılar ve Bizanslılar bölge de hüküm sürmüşlerdir.

Bu şehir Osmanlı İmparatorluğu için özel bir anlama sahip, çünkü imparatorluk bu şehirde doğmuştur. Ertuğrul Gazi, Bilecik’te Söğüt’te Osmanlı Devleti’nin temelini atmıştır. Bilecik, tarihi yapılar bakımından çok zengin bir şehirdir.

roman kalesi
Roman Kalesi – Marmara Bölgesi Turizm Rehberi

3-) Bursa

Türkiye’de meşhur Uludağ’ın yanında yer alan Bursa şehri, tarihi Osmanlı İmparatorluğu’nun 14.yüzyılda başkenti olmasına rağmen günümüzde oldukça modern bir görünüm sunmaktadır. Bu nedenle, birçok Türk için, Bursa gerçekten Türk kültürünün kökeni olarak kabul edilmektedir. Bursa 2.200 yıldan daha öncesine dayanan son derece önemli geçmişe sahip bir şehirdir.

uludağ bursa
Uludağ – Marmara Bölgesi Turizm Rehberi

4-) Çanakkale

Hem eski hem modern olan tarih dolu, ünlü Çanakkale Boğazı etrafındaki alan, yüzyıllardır istilacı orduların geçiş noktası olmuştur. Truva savaşlarının efsanevi hikayesi burada gerçekleşmiştir. Osmanlı padişahları bugün hala kıyıları koruyan savunma kaleleri inşa etmişlerdir; Burası düşman kuvvetler ile Osmanlı ordusu arasındaki I. Dünya Savaşı’ndaki en ünlü savaş alanı olan Gelibolu Yarımadası’nın bölgesidir. Çanakkale Savaşı şehitleri yerli ve yabancı insanlar tarafından günümüzde hala her yıl anılmaktadır. Çanakkale, Gelibolu Yarımadası ve Truva’daki en gözde atraksiyonları mutlaka görmelisiniz.

Çanakkale Şehitliği
Çanakkale Şehitliği – Marmara Bölgesi Turizm Rehberi

5-) Edirne

Bir zamanlar Osmanlı İmparatorluğu’nun başkenti olan Edirne, güçlü bir imparatorluğun tahtı olarak zengin geçmişinden bahseden çarpıcı yapılarla doludur. Camilerden müzelere, ünlü Trakya üzüm bağlarına ve kentin ünlü yağlı güreş festivaline kadar Edirne’de gezmeniz gereken birçok yer bulunmaktadır.

6-) İstanbul

Yüzyıllar boyunca imparatorlukların canlandırdığı, hem Avrupa’yı hem de Asya’yı kucaklayan İstanbul, dünyanın en büyük metropollerinden biridir. M.Ö. 1000 yıllarında kurulan Bizans kolonisi, Bizans İmparatorluğu’nun büyük başkenti Konstantinopolis’e dönüştü ve Osmanlı’ların fethinden sonra, imparatorluğunun kalbi olarak görkemli yerini korudu.

Büyük dörtlü ( Aya Sofya , Topkapı Sarayı , Sultanahmet Camii ve Kapalı Çarşı ) yanı sıra, diğer turistik yerleri keşfetmek için yeterli zaman ayırmalısınız. Tarihi Yarımada’da ya da yakınında birçok turistik yer bulunsa da, şehrin diğer bölgelerinde yapılacak göz kamaştırıcı başka şeyler de bulunmakta.

7-) Kırklareli

Kırklareli, Antik Çağ, Ortaçağ, Bizans ve Osmanlı kültürünü yansıtan birçok sanat eserine sahiptir ve kıyı turizmi, kültür, karavan, kamp ve su sporları turizmi, avcılık ve doğa için ideal bir merkezi konuma sahiptir. İl sınırları içinde 92 tescilli tarihi eser bulunmaktadır. Bunlardan bazıları; Kırklareli A, B, G tümülüsleri, Alpullu Höyük Tepesi Tümülüsü, Lüleburgaz Kepirtepe Tümülüsü, Düz Orman Tümülüsü ve İslam Bey Tümülüsü’dür.

😎 Kocaeli

Kocaeli, ülkenin en önemli ticaret ve kültür merkezlerinden biridir. Beşka, 1600 hektarlık bir alana sahip doğal park olup, flora ve fauna bakımından oldukça zengindir. Park gölünde bulunan iki mağaradan birinde şelale bulunmaktadır. Soğukder ve Sıcakder’in kesiştiği alanda 6 km uzunluğundaki kanyonlarda şelaleler vardır. Bölge çadır kampı yapmaya uygundur.

Ballıkayalar önemli turistik yerlerinden biridir ve Kamp ve dağcılık yapmak için idealdir. Eteklerinde bulunan Kartepe Masukiye, önemli bir rekreasyon alanıdır. Akan bir dere kenarında, şelalesi olan alabalık çiftlikleriyle, restoranları, piknik alanları, çiçek seraları görülmeye değerdir. Şifalı suları cilt ve mide rahatsızlıklarına iyi gelir.

9-) Sakarya

Sakarya şehri, Marmara Bölgesi’nde önemli bir turizm merkezidir. Öncelikle Karadeniz kıyıları boyunca uzanan plajlar, göller, zengin ormanlar ve platolar, vadi ve kanyonlar, kaplıcalar ve maden suları, Sakarya’nın doğal değerleridir. Sakarya müzesi en önemli turizm merkezlerinden biridir. Sapanca Gölü ve çevresi, özellikle şehir merkezi ve İstanbul başta olmak üzere hafta sonu, rekreasyon ve tatil amaçlı kullanılan bir merkezdir.

10-) Tekirdağ

Karadeniz kıyı şeridinin batısındaki Tekirdağ, güzel ve doğal plajları ile zengin bir şehirdir. Otoyol ile Tekirdağ sahil kasabasına bağlanırken, çevrenin yanı sıra zevkinize de hitap eden özellikleri ile ziyaret etmek için gerekli olan doğa harikaları Uçmakdere ve Çamlıköy ilçeleri kıyıları tam bir turist cennetidir.

11-) Yalova

Yalova, doğanın en güzel renklerini çok güzel bir elbise gibi taşıyan ve her mevsim farklı güzellikler sunan bir şehirdir. Marmara’nın en güzel kıyılarından birine sahiptir ve kıyı turizmi, av turizmi ve termal turizm ile doğa turizmi açısından önemli bir liman kentidir. Özellikle son yıllarda, Armutlu Termal kaplıcaları ve ülkenin Türkiye ve Orta Doğu’daki sağlık konusundaki itibarını kazandıran kaplıcalaryla, şifa ve dinlenme merkezi olmuştur.

refik yılmaz

refikyilmaz.com.tr, Türkiye ve dünya da insanların hobi amaçlı aktivitelerini paylaşmak, neler yapabileceklerini göstermek ve genel kültürünü arttırmaya yardımcı olmak amacıyla kurulmuştur. Beğeni ve eleştirileriniz için teşekkür ederiz.

Bir yanıt yazın