You are currently viewing Burdur Turizm Rehberi

Burdur Turizm Rehberi

Burdur Turizm Rehberi

Türkiye’de Akdeniz Bölgesi’nin Göller Bölgesi’nde bulunan Burdur, 100.000’e yakın insanın şehir merkezinde yaşadığı 269.926 nüfuslu (2018 verilerine göre) küçük bir şehir. M.Ö. 7000 yıllarına kadar uzanan, dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biridir. Burdur, doğal ve tarihi hazineler sunan, ancak gece hayatı olan şirin bir şehir.

Bir günüzü ayırmanız şehir merkezindeki mimariyi incelemek, müzeyi ziyaret etmek, sıcak insanlarla buluşmak ve lezzetli yemeklerin tadına bakmak için yeterli ancak antik kent, mağara ve gölleri ziyaret etmek için birkaç gününüzü ayırmanız gerekir. Akdeniz bölgesi turizm rehberi için tıklayınız.

Burdur Turizm Rehberi
Burdur Turizm Rehberi

Burdur Turizm Rehberi

Burdur Adı Nereden Gelmiştir?

Burdur şehrini kuran Türkmen boylarından Kınalı aşireti mensupları burayı bulduklarında, bölgenin güzelliği karşısında “Cennet buradadır. Burda dur!” demişler ve “Burda dur!” sözü zamanla halk arasında “Burdur” haline dönüşmüştür.

Eski Yunan Mitolojisinde kahraman Ulis (Aşil), tanrıların gazabına uğrar ve Yunanistan’dan kovulur. Yolu Antalya yakınlarına düşer. Geceleri kutup yıldızına bakarak, kuzeye doğru ilerlerken karşısına bir göl çıkar ve o sırada gaibten bir ses ona Rumca ve eski Latince “Ezostas! (Burada dur!)” diye seslenir. Ulis burada durur ve burayı yurt edinir.

Selçuklular Anadolu fetihleri sırasında Burdur’u fethettiklerinde köyün ismini “Ezostas” olarak öğrenirler. Rumca bilmedikleri için manasını sorduklarında “Burada dur” anlamına geldiğini öğrenirler. Buraya yerleşen Türkmen aşiretleri “Burada dur” kelimesini zamanla “Burdur” olarak telaffuz etmeye başlarlar ve bu kelime şehrin yeni ismi olur.

Bir başka söylenti, adının “göllerin ülkesi” anlamına gelen bölgenin eski adı olan “Limobrama” kelimesinden dönüştürüldüğüdür. Bunun gibi en az on tane söylenti var.

Burdur Tarihi

Burdur’un tarihi 8000 yıldan daha eskilere dayanıyor. Baskuyu ve Yeşilova köylerinde bulunan kaya çizimleri, bu bölgede Paleolitik çağdan kalma insan yerleşimleri olduğunu kanıtladı. Arkeologlar ayrıca Neolitik (M.Ö. 8000 – 5500) ve Kalkolitik (M.Ö 5500 – 3200) yıllarına ait sanat eserlerini de keşfettiler.

17. yüzyılda Aritka krallığı, Hititlerin batı komşusu ve Lidya krallığının öncülleri tarafından kontrol edildi. MÖ 546’da Lidya Kralı Croesus, MÖ 334’te Büyük İskender’in gelişine kadar bölgeyi yöneten Persler tarafından yenildi. M.Ö. 1. yüzyıldan sonra, Burdur Romalılar’ın egemenliğine girdi ve daha sonra Bizans İmparatorluğu devraldı. MS 11. yüzyılda, Türkler şehri ele geçirdi ve sonra şehir Osmanlı Devleti’nin bir parçası oldu.

Burdur İline Ulaşım

Karayolu: Burdur, İç Anadolu ile Ege Bölgesi, Akdeniz ile Ege Bölgesi arasında karayolları bağlantısını sağlayan il konumundadır. Burdur; Batı Akdeniz Bölgesi’nde Afyon ile Ege Bölgesi’ni, Isparta ile İç Anadolu Bölgesi’ne, Denizli ile Batı Ege arasında karayolları bağlantılarını sağlayan bir konumdadır. İstanbul Ankara – Antalya karayolu üzerindedir.

Havayolu: Hava ulaşımı 25 km uzaklıkta bulunan Isparta Süleyman Demirel Hava Limanı’ndan ve 130 km uzaklıktaki Antalya Hava Limanı’yla gerçekleşmektedir.

Şehiriçi ulaşım

Burdur ilinde ulaşım özel halk otobüsleri, minibüsler ve taksiler tarafından sağlanmaktadır. Burdur Belediyesi’ne bağlı otobüslerde akıllı ödeme sistemi olan Kent Kart kullanılmaktadır. Şehir içi ulaşımda büyük kolaylık sağlayan Kent Kart’ı başvuru merkezlerinden satın alabilir, internet üzerinden ya da kiosklardan dolum yapabilirsiniz.

65 yaş üzeri ve engelli vatandaşlar ücretsiz olarak toplu taşıma araçlarından yararlanabilmektedir. Burdur Otogarı şehir merkezinde yer almaktadır. Otobüs ile Burdur’a gelirseniz hizmet aldığınız otobüs firmasının servisleri veya belediye otobüsleri ile civar ilçelere kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Burdur’un Bazı İllere Mesafesi

Burdur – Antalya 122 km

Burdur – Isparta 51 km (Dağ yolu ile yaklaşık 25 km)

Burdur – Afyon 170 km

Burdur – Denizli 150 km

Burdur – Muğla 241 km

Burdur – İzmir 374 km

Burdur – İstanbul 602 km

Burdur – Ankara 422 km

Burdur – Konya 315 km

Burdur – Kayseri 619 km

Burdur – Erzurum 1279 km

Burdur Yemek Kültürü

  • Günlük bağ bahçelerde ve soğuk çeşme başlarında yapılan Testi Kebabı ile ünlüdür. Ağız kısmı dar bir testi yapılır. Bu testinin içine koyun etinin yağlı kaburga kısmı kuşbaşı şeklinde doğranarak, tuzlanıp konur.
  • Burdur Şiş
  • Ceviz Ezmesi
  • Burdur Muhallebisi
  • Kabak Helvası

Burdur’da Gezilecek Yerler

1-) Burdur Müzesi

1969 yılında sergiye açılan Burdur Müzesi, içerisinde 50.000 tarihi eseri barındırmaktadır. Burdur, konumu itibariyle Akdeniz, Ege ve İç Anadolu uygarlıklarının ortak özelliklerini temsil eder. Burdur Müzesi’ndeki bulgular, M.Ö. 7000’den bu yana 9000 yıllık bir geçmişin tarihi ve kültürel hazinesidir.

burdur müzesi
Burdur Müzesi – Burdur Turizm Rehberi

Burdur Arkeoloji Müzesi’nde incelemek için 3 bölüm bulunmaktadır:

1. Bahçe (Açık Sergi): Frigya, Hellenistik, Roma, Bizans ve Osmanlı Zamanlarında heykeller, steller, çeşitli mimari objeler, mezarlar ve mezar taşları, eksik yazıtlar, yüksek kabartmalar vb. müzenin bahçesinde sergilenmektedir.

2. Heykel Salonu: Bu salonda sergilenen anıtların hemen hepsi 18. yüzyılda Burdur’un Bucak ilçesi sınırları dahilindeki antik Kremna kentinden getirilmiştir. Bu anıtlar arasında Büyük ve Küçük Athena, Hygieia, Leto, Apollo, Nemesis, Dionysos, Afrodit ve tüm sanatsal değeri yüksek bezli kadın heykelleri yer alıyor.

3. Küçük Anıtlar Salonu: Bu salondaki anıtlar kronolojik sıraya göre düzenlenmiştir. Bu salonda sergilenen anıtlar arasında Hacılar – Kuruçay – Höyücek höyüklerinde, kazılarda, Demir Çağı ve Demir Çağı’na ait boyalı ve boyasız kaplarda yapılan kazılarda bulunan Geç Neolitik, Erken ve Geç Kalkolitik ve Erken Tunç dönemlerine ait anıtlar, Farsça, Hellenistik, Roma ve Bizans Dönemleri, Tanrıça figürinleri, taş ve bronz baltalar ve diğer aletler, süs eşyaları, kozmetik malzeme, rhyton gemileri, mühürler ve mülkiyet ve yasal kavramları temsil eden silindir pulları, kandil ve kalıpları, metal tanrı figürinleri, bronz Sagalassos Antik Kenti’ndeki kazılarda bulunan atlet heykelleri, madeni paralar, güzel heykel ve diğer küçük buluntular bulunmaktadır.

2-) İnsuyu Mağarası

İnsuyu Mağarası, Antalya’dan Burdur’a karayolu üzerinde bulunan Toros Dağları’nın Göller Bölgesi’nde ve deniz seviyesinden 1200 m yüksekliktedir. Mağara, Burdur ilinin şehir merkezine 11 km uzaklıktadır. Mağara uzunluğu 597 m olup, resmi olarak turizme açılan ilk mağara sistemidir. Mağaranın yürünebilir uzunluğu 525 m’dir ve sarkıt ve dikitler size görsel bir şölen sunar. Mağarada irili ufaklı 9 küçük göl bulunmaktadır. Bunların en büyüğü “Büyük Göl”, Türkiye’nin bilinen en büyük yeraltı gölüdür.

Türkiye’deki diğer karstik mağara sistemlerinin çoğunun olduğu gibi, 500.000 ila 1.000.000 yıl arasında olduğu varsayıldığı halde, mağaraların yaşı kesin olarak belirlenememiştir.

insuyu mağarası
İnsuyu Mağarası – Burdur Turizm Rehberi

3-) Sagalassos Antik Kenti

Kazılar yapılırken 1.000 yıllık kent hala gelişmeye devam ediyor! 1990’dan beri Belçika Leuven Üniversitesi’nden gelip Sagalassos’ta kazı yapan arkeologlar, yerel esnaf ve Ağlasun’lu insanlarla birlikte iyi bir iş çıkardılar.

Çarpıcı bir ortam, antik bir kenti ziyaret etmeyi çok daha değerli kılar. Bu durum, dik bir dağ yamacında tünemiş Sagalossos’ta, göz alabildiğince uzağa varan görünüşte sonsuz bir vadiler zinciri ve dağ tepeleriyle birlikte, manzaralar nefes kesici bir şekilde güzel.

Unesco’nun Geçici Listesi’nde yer almasına rağmen, sonsuza dek orada kalamayacağını ve gelecek yıllarda Dünya Mirası statüsü ile ödüllendirileceğini düşünüyoruz. Zaman ilerledikçe, eski Pisidia’nın en önemli şehri olan eski şaşalı günlerine geri dönmesi için büyük çabalar sarf ediliyor.

sagalassos antik kenti
Sagalassos Antik Kenti – Burdur Turizm Rehberi

4-) Neon Kütüphanesi

Kuzeybatı Heroon, Antonine Nymphaeum ve 12.000 kişilik bir tiyatro olan Tiberian Gate. Cremna (Kremna) şehri, Burdur’a 45 kilometre uzaklıktadır. Kremna, Roma döneminde MS 2. yüzyıldan kalma Pisidian şehridir. Bugün Forum’a (Kamu Meydanı), bazilikaya ve kütüphaneye gidebilirsiniz.

5-) Kibyra antik kenti

Akdeniz kıyılarından Pamukkale’ye giden yolu kullananlar genellikle bu yolun yakınındaki büyüleyici kalıntıları kaçırdıklarının farkında değiller. Ancak son yıllarda antik Kibyra’nın reklamını yapmak için büyük reklam panoları ortaya çıktı. Ne yazık ki, organize bir tur olmadığı ve toplu taşıma araçları neredeyse hiç bulunmadığı için bu yere ulaşmak istiyorsanız, şiddetle araba kiralamanızı tavsiye ediyoruz.

Kibyra’da yapılan arkeolojik kazılar nedeniyle burayı ziyaret etmenin durumu ve koşulları hızla değişebilir. Düzenli olarak yeni yapılar keşfedilmekte ve devam eden kazılar, vb. Nedeniyle bazı yerler mevcut olmayabilir. Bu kent büyük olasılıkla batı Türkiye’nin önemli turistik yerlerinden biri olacak.

Kibyra’nın alanı çok geniştir, bu nedenle sağlam botlar giyin ve yanınızda içme suyu bulundurun. En görkemli antik binalarda Türkçe ve İngilizce bildiri panoları bulunuyor.

6-) Hacılar Höyüğü (TUMULUS)

Bu köy, şehirden 24 kilometre uzaklıktadır. Hacılar, insanın evrelerini ve insanların avcıdan toplayıcıya nasıl değiştiğini gösteren Neolitik ve Kalkolitik bir yerleşimdir. Bu arkeolojik alanda iki katlı büyük evler, dar sokaklar, her evin etrafında Ana Tanrıça figürinleri ve geometrik tasarımlar bulunmaktadır. 11 adet stratigrafik seviye tespit edilmiştir. En eski tabaka asetonik Neolitik dönemine aittir ve M.Ö. 8’dir.

7-) Burdur Gölü

Burdur Gölü tektonik bir gölün özelliklerini göstermektedir. Göl, nesli tükenmekte olan bir tür olan “dikkatuyruk (dik kuyruk)” ördeklerinin% 70’ini barındırıyor. Burdur gölü, Endemik kuş türlerinin barındığı alandır ve uluslararası düzeyde önemli bir bataklık alanıdır. Göl 85 kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Yüzme için güzel plajlara sahip olan Burdur Gölü, su sporları için de mükemmel bir mekandır.

burdur gölü
Burdur Gölü – Burdur Turizm Rehberi

😎 Salda Gölü

Göl, Türkiye’nin en temiz ve en derin gölüdür. Sularının saflığı ve berraklığı ile Burdur ilinin en güzel gezinti yeridir. Burdur’un Yeşilova ilçesinin güneyindeki Salda Gölü, yaz mevsiminde turistler için favori bir yer haline gelen beyaz sahili ve berrak suları ile son yıllarda “Türkiye’nin Maldivleri” olarak tanınmıştır. Gölün çevresi, kamp alanlarındaki ve tesislerindeki turistlere konaklama imkanı sunmaktadır. Ziyaretçiler için gölde fotoğrafçılık, kuş gözlemciliği, yüzme ve dalma da mümkündür.

salda gölü
Salda Gölü – Burdur Turizm Rehberi

9-) Karacaören Baraj Gölü

Baraj Aksu deresi üzerinde kurulmuş ve Bucak ilçesine 35 km. uzaklıktadır. Bölgenin enerji ve sulama gereksinimlerinin karşılanmasının yanı sıra, doğal güzellikleriyle birlikte en güzel gezinti yerlerinden biridir.

Baraj göl havzasında dünyanın eşsiz doğal güzellikleri ve sığla ormanları ile floral ve faunal çeşitlilik mevcut olup sayısız endemik türlerin de barınma alanıdır. Sabah ve akşam saatlerinde doğanın farklı yansımalarının yarattığı renk harmonisi insanı büyüler. Yemyeşil çam ve sığla ormanlarının suya yansıması olağanüstü bir görüntü sunuyor.

10-) Susuz Kervansarayı

Kervansaray, Bucak ilçesinin Susuz köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. 13. yüzyılda Anadolu Selçuklu Devleti döneminde inşa edilen kervansaraylardan biridir. Kervansaray tarihi İpek Yolu üzerinde yer almaktadır. Kervansarayın inşaat planı kareye yakın bir dikdörtgendir ve en ayırt edici özelliği batı giriş kapısıdır.

refik yılmaz

refikyilmaz.com.tr, Türkiye ve dünya da insanların hobi amaçlı aktivitelerini paylaşmak, neler yapabileceklerini göstermek ve genel kültürünü arttırmaya yardımcı olmak amacıyla kurulmuştur. Beğeni ve eleştirileriniz için teşekkür ederiz.

Bir yanıt yazın